Hlavní obsah

Člověk byl pokořen, Rubikovu kostku teď skládá nejrychleji robot z lega

Novinky, Markéta Klánská

Rubikova kostka je jeden z nejúspěšnějších hlavolamů všech dob. Byl vytvořen v roce 1974 a dodnes láká pozornost mnohých. Někteří lidé se dokonce snaží sestrojit robota, kterého by ve skládání Rubikovy kostky žádný smrtelník nemohl porazit. Dlouho se to ovšem nikomu nedařilo, dokud se neobjevili David Gilday a Mike Dobson z Velké Británie s robotem CubeStormer II.

Článek

Donedávna držel světový rekord ve skládání Rubikovy kostky člověk, Feliks Zemdegs z Austrálie, který tento úkol zvládl za neuvěřitelných 5,66 vteřiny. Nyní ho však ještě o třetinu vteřiny trumfl robot CubeStormer II, který je řízený smartphonem.

V polovině října se na internetu objevilo video jako důkaz. Tento robot z lega na něm skládá Rubikovu kostku za pouhých 5,352 vteřiny.

Narozdíl od lidí se robot nemusí na kostku předem dívat, hlavolam řeší za běhu. Má v sobě totiž zabudovaný mobilní telefon s fotoaparátem, jehož prostřednictvím postupně snímá každou stranu kostky. Obrázky posléze analyzuje a přes Bluetooth posílá instrukce čtyřem ramenům z lega, které následně hlavolamem ve velké rychlosti točí.

Jeden rekord ovšem zřejmě lidem žádný robot nevezme. Brit Graham Parker totiž podle deníku The Sun skládal kostku neuvěřitelně dlouho, a to dlouhých 26 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám