Hlavní obsah

Rybář vyfotil kyklopího žraloka albína. Nejde o podvrh, potvrdili nyní vědci

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Už od počátku července se vědci v Mexiku zabývali nálezem rybáře Enrique Lucera Leóna, který při jedné ze svých cest na moře ulovil samičku žraloka, která měla ve své děloze jednookého bledého žraločka. Ten ani neměl šedou barvu typickou pro daný živočišný druh. Šlo prý o deformované embryo, které se vyvíjelo po boku svých devíti sourozenců. Ti nebyli nijak atypičtí.

Článek

"Jde o extrémně vzácný případ. Pokud vím, tak jsme doposud v historii zaznamenali pouze asi jen 50 případů podobných abnormalit," uvedl biolog Felipe Galván-Magaña z mexického La Pazu.

Vědci důkladně prozkoumali tělo nenarozeného žraloka a potvrdili, že měl vrozenou vadu. Jeho embryo totiž prokazovalo jasné znaky kyklopie, což je stav, který se může vyskytnout u mnoha druhů savců, včetně člověka. Podle biologů by tvor mimo dělohu brzy zemřel.

Galván-Magaña a jeho kolegové se už během let svého výzkumu setkali s mnoha podivně vypadajícími žraločími embryi. Tým našel například dvouhlavého žraloka.

V roce 2005 internet ožil obrázky kyklopího koťátka Cy, které umřelo po pouhém dni života. I tehdy se vyrojilo mnoho spekulací, zda byla fotografie autentická. Podle všeho však šlo také o reálný případ kyklopie. Toto postižení se ale nevyhýbá ani člověku. Některá světová muzea mají ve svých sbírkách těla lidí, kteří s tímto nepříjemným stavem museli žít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám