Hlavní obsah

Italka dokáže uvést žraloky do transu, pak si s nimi dělá, co chce

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nepochybné, že se uspávači hadů vystavují velkému nebezpečí, když si jedovaté plazy pouštějí k tělu. Snad ještě větší nebezpečí ale čeká v moři na Italku Cristinu Zenatovou, když se potápí se žraloky. Ona si je však dokáže doslova omotat kolem prstu. Uvádí je do transu, ve kterém jsou naprosto neškodní.

Článek

Cristina Zenatová dokáže to, co jiní považují za nemožné. Umí uvést až třímetrového žraloka do takového stavu, že jí balancuje na ruce hlavou dolů, jak předvedla se žralokem Perezovým v tropických vodách Karibiku. Tento druh žraloka sice není agresivní, přesto může za jistých okolností zaútočit i na potápěče. V rukou Zenatové však působí jako neškodná hračka.

Foto: Profimedia.cz

Italka Cristina Zenatová je zkušená potápěčka, se žraloky pracuje už více než 15 let

Paryby jsou v její blízkosti naprosto klidné. Získává si je totiž speciální technikou, která je málo známá. Masíruje jim oblast pod rypcem, kam jim ústí takzvané Lorenziniho ampule, tedy detektory teplotních a vibračních změn.

Tyto detektory slouží především k lokalizování kořisti, ale z nějakého důvodu se jejich hlazením stane z děsivého predátora neškodný živočich. V paralyzovaném stavu pak může žralok vydržet až 15 minut, uvedl deník Metro.

Foto: Profimedia.cz

Žralok je naprosto paralyzovaný a bez problémů balancuje Zenatové na ruce hlavou dolů

Zenatová využívá svou schopnost uvést žraloky do transu, aby jim mohla odstranit parazity, popřípadě rybářské háky, které jim uvízly v čelistech. Zároveň však prostřednictvím své schopnosti vzdělává ostatní potápěče, jak je vidět například na videu z počátku letošního července.

Foto: Profimedia.cz

Italka Cristina Zenatová ovládá speciální techniku, kterou umí uvést žraloky do transu

Zenatová se potápí se žraloky už více než 15 let. Navzdory svým zkušenostem přesto z bezpečnostních důvodů neustále nosí speciální kovový obleček. Zdá se ale, že tuto výbavu ani nepotřebuje, jak je vidět i na snímcích fotografa Marrhewa Meiera ze San Diega, který ji fotil v Karibiku.

„Očekával jsem nával adrenalinu, ale místo toho byl ponor plný klidu a míru. Bylo naprosto uklidňující vidět žraloky, jak kolem nás plavou v kruzích a doufají, že je Cristina nakrmí. Neubránil jsem se úžasu a musel jsem se usmívat,“ popsal své dojmy 42letý fotograf, který se specializuje na podmořský svět a cestování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám