Hlavní obsah

Surfař se náhodou svezl bílému žralokovi po hřbetě

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seaside

Není příliš neobvyklé, že se surfaři občas střetnou s velkým bílým žralokem. Taková setkání však většinou končí zraněním, nebo dokonce smrtí. Doug Niblack ze Seaside v americkém Oregonu má však naprosto jinou zkušenost. Toto pondělí ve vlnách na jednoho velkého bílého sice narazil, ale vyvázl živý, zdravý a ještě se žralokovi svezl na hřbetu.

Článek

Mladý Američan Doug Niblack se v pondělí ráno snažil chytit vlnu, když ho prý z prkna srazil žralok. Opět se vyšplhal nahoru a uviděl před svýma nohama hřbetní ploutev. Stál prý přímo na zádech třímetrového žraloka. Jeho bezpečnostní lano připevněné ke kotníku se totiž zaháklo za žralokovu hřbetní ploutev. Niblack okamžitě seskočil a plaval na břeh, zatímco žralok mířil na otevřené moře.

„Bylo fakt děsivé, jak se přímo pode mnou zčistajasna objevil jeho obrys. Ploutev se vynořila nad hladinu přesně jako ve filmech. Řval jsem jen, žralok! Myslel jsem, že je po mně,“ řekl televizi ABC Niblack.

Podle prezidenta komise pro výzkum žraloků v kalifornském parku Canoga Ralpha Colliera jde sice o vzácný úkaz, nikoli však o něco neslýchaného.

„Mluvil jsem se ženou, která se v roce 2008 vydala na kajaku směrem od ostrova Catalina v Kalifornii. Zpod její lodi se prý vynořil žralok a vymrštil ji do vzduchu. Přistála mu přímo na zádech. Když si to pak namířil na otevřené moře, rychle z jeho hřbetu seskočila,“ řekl deníku The Daily Telegraph Collier.

Výmysl nebo skutečnost?

Celá situace se přesto zdá naprosto neuvěřitelná. Poblíž se však vyskytoval svědek. V moři nedaleko Niblacka totiž surfoval člen místní pobřežní hlídky Jake Marks. Žraloka prý přímo neviděl, zato mu neuniklo, jak se Niblack po pádu náhle opět postavil a kolem něj vířila voda. Když pak spatřil pod hladinou něco obrovského, okamžitě se přidal k Niblackovi a jako o život rukama pádloval směrem ke břehu.

„Nemám jediný důvod pochybovat o tom, že tam skutečně byl žralok. Niblackův křik a jeho následný třes mě přesvědčil, že není žádné jiné vysvětlení,“ řekl Marks.

Všichni ale neměli takové štěstí jako Niblack. V nedávné době se psalo hned o dvou děsivých případech. Koncem září 42letý Brit Michael Cohen ignoroval varování a žralok bílý mu ukousl obě nohy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž šel i přes zákaz do moře, žralok mu ukousl obě nohyVideo: Reuters

Ještě hůř dopadl počátkem září 21letý Kyle James Burden, který přišel v Austrálii o život. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žralok u Austrálie překousl 21letého surfaře vejpůl Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám