Hlavní obsah

Soví kari, krysí hranolky a veverčí čína: Brit se už 30 let živí přejetými zvířaty

– Bournemouth
Novinky, Markéta Klánská

Krysí smažené hranolky a guláš z jezevce, to opravdu nezní jako hostina pro blízké přátele. Překvapivě to ale může fungovat. Jonathan McGowan už 30 let připravuje pouze zvířata, která našel mrtvá u silnice, popřípadě v lese. Přesto jsou jeho přátelé nadšeni a rádi k němu chodí na večeři.

Článek

Tento 44letý starý mládenec z Bournemouthu v anglickém Dorsetu se vyhýbá baleným masům pochybného původu, která jsou k dostání v supermarketech. Místo toho dává přednost třeba myším, lasičkám, ježkům, holubům, rackům a liškám. Jí však pouze to, co najde u silnice nebo v lese, nikdy zvířata nezabíjí. Jak ale sám říká, všichni to takhle dělat nemohou.

McGowan totiž vyrostl v blízkosti přírody a pozná, jak zvířata zemřela. Vždy pečlivě zkontroluje, jak dlouho je zvíře mrtvé, a zda nebylo nemocné. Když si není jistý, provede pitvu, která případná tajemství odhalí. Ještě nikdy mu prý nebylo špatně z toho, co kdy snědl.

„Nedávno jsem našel havrana, který byl otrávený, nejspíš strychninem. Ostatní lidé by to však bez jistých zkušeností nepoznali,“ řekl deníku The Daily Mail McGowan, který se živí také jako vycpavač zvířat.

Jak to všechno začalo?

Poprvé ochutnal oběť silnice ve 14 letech, když našel přejetou zmiji. Po uvaření prý nebyla moc dobrá, chutnala asi jako kůže ze slaniny. Podnítilo to však jeho zvědavost. Když se pak po škole osamostatnil, začal se živit přejetými zvířaty, aby ušetřil.

„Od dětství mě zajímala příroda, byl jsem vychováván mezi farmáři, myslivci a lovci z Dorsetu. Vše se točilo kolem mrtvých živočichů, rybami počínaje a bažanty konče. Není tedy náhoda, že mě příroda pohltila,“ řekl McGowan.

Na základě pitev pak poznal, že maso divokých zvířat vypadá naprosto zdravě a mnohem lépe než maso, které lze koupit v obchodech.

„Ve čtrnácti jsem se chtěl odlišovat, ale už tehdy jsem poznal ten rozdíl. Nedaleko mého domu byla farma s brojlery. Chovali je tam ve třech vrstvách, ve spodní byly mrtvoly, v prostřední rozmačkaná kuřata a navrchu se ptáci nemohli ani hýbat,“ řekl McGowan, který nyní o špatném zacházení se zvířaty na farmách přednáší na středních a vysokých školách.

Recept na soví kari pro čtyři osoby podle McGowana
Přísady: cibule, celer, zelenina, sova, sultánky, kokos, kari pasta, kmín, kurkuma a smetana
Postup: Cibuli a celer na pánvi zprudka osmahneme. Přidáme sovu a otáčíme ji, dokud není celá opečená. Asi po pěti minutách ztlumíme oheň, přidáme zeleninu, sultánky, kokos, kari pastu, trochu kmínu a kurkumu. Na mírném ohni vaříme asi deset minut. Krátce před podáváním přidáme smetanu a vše pořádně promícháme. Pokrm servírujeme nejlépe s rýží.

Reklama

Výběr článků

Načítám