Hlavní obsah

Tak vypadá náraz blesků do země - okamžik, jaký nejde běžně spatřit

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Každý máme nějaký koníček. Někdo rád vaří, jiný sbírá modely autíček a pak jsou i tací, kteří se honí za bouřemi a fotí je. Přesně do této skupiny se řadí 39letý Mitchell Krog, který žije v JAR. Nyní se mu po asi 16 letech tohoto hobby podařilo pořídit fotografii, která jasně ukazuje neskutečnou sílu blesků.

Foto: Profimedia.cz

Životní fotografii Mitchell Krog pojmenoval "Monumentální chaos".

Článek

Svým fotografiím dává dramatická jména jako "Oheň a led" či "Zabijácká bouře". Krog, který žije v jihoafrickém regionu Magaliesburg, je považován za jednoho z nejtalentovanějších fotografů bouří na celém světě. Teprve jeho poslední snímek "Monumentální chaos" však doopravdy obletěl doslova celý svět. A Krog sám uznává, že je to jeho mistrovské dílo, které už bude jen horko těžko kdy překonávat.

Foto: Profimedia.cz

Barevný kontrast, který se hned tak nevidí. Krog nazval fotku Oheň a led, přičemž oheň symbolizuje lesní požár a led představuje blesk. Vyfoceno v JAR.

Foto: Profimedia.cz

Krog by mohl fotit bouře na automatický spínač, avšak jako každý správný fotograf preferuje manuální režim.

"Nebojím se bouří, a kdykoliv je to možné, tak se snažím postavit do cesty, kterou by měla bouře procházet, abych měl ty nejlepší záběry. A ano, už kolikrát mě údery blesku minuly jen o kousek. Bouře mě ale fascinovaly už od dětství. Vyrostl jsem ve výše položených stepích v JAR, kde jsou léta plná velkých bouří. Vždy chci více a hledám nové cesty, jak vylepšit nápady na fotografie, které jsem dělal už dříve," uvedl Krog.

Foto: Profimedia.cz

Bouře Mitchella Kroga fascinují už 16 let.

Foto: Profimedia.cz

Lovení bouří není nic snadného. Než dojete na správné místo, jsou často už daleko slabší a nebo zase postupují dále.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z fotografií Mitchella Kroga

"Při jednom z posledních focení nadešel moment, který jsem nazval 'Monumentální chaos'. Tři masivní blesky udeřily do země kousek ode mě během pouhých 15 vteřin. Nejdřív jsem si myslel, že to bylo moc blízko a že fotka je určitě přeexponovaná. Když jsem ale uviděl snímek na obrazovce fotoaparátu, tak jsem se usmíval od ucha k uchu. Ten snímek dokonale ukazuje naprostý chaos a sílu bouře," dodal nadšený fotograf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám