Hlavní obsah

Správci národního parku zachránili mládě gorily z rukou pašeráků

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pašování mláďat goril dosáhlo v Demokratické republice Kongo alarmující hranice. Minulý týden se tři pašeráci snažili na černém trhu prodat mládě gorily nížinné za 40 000 dolarů (720 000 korun). Díky utajené operaci byli včas dopadeni. Šlo už o čtvrtý podobný případ během sedmi měsíců.

Článek

Pět správců národního parku Virunga v Kongu se v čele s Christianem Shamavu pustilo do utajené operace. Když dostali hlášení o mláděti gorily, které je na prodej, převlékli se za obchodníky, kteří mají o zvíře zájem. Podobným způsobem už od dubna letošního roku zachránili tři další mláďata.

Mláďata končí v zoo i v domácnostech

Správci parku se však obávají, že je stále mnoho goril, které zachránit nestihnou. Nelze zjistit, kolik se jich dostane z volné přírody do rukou překupníků. Stále zůstává otázkou, zda úspěšná záchrana několika mláďat svědčí o lepších protiopatřeních, nebo o tom, že se pašuje mnohem častěji.

"Čtyři mláďata za sedm měsíců, to už je opravdu hodně," uvedla mluvčí národního parku, LuAnne Caddová.

Televizi MSNBC mluvčí ještě řekla, že mezi zájemci o mláďata jsou zoologické zahrady v Indii a v Rusku. Do další kategorie kupců pak patří soukromé osoby, které si chtějí pořídit gorilu jako domácího mazlíčka.

Poslední zachráněné mládě je zdravé

Zatím poslední zachráněné mládě se dostalo do péče veterinářky Jany Ramerové. Malá gorila je podle ní zdravá, utrpěla však šok, když ji pašeráci měsíc přenášeli svázanou do uzlíčku v obyčejném batohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám