Hlavní obsah

Na nudistické pláži během dvou dnů našli neuvěřitelných 61 výbušnin

– Leysdown-on-Sea
Novinky, Markéta Klánská

Nudistická pláž Leysdown v anglickém Kentu odkryla nečekané tajemství. Členové britského královského námořnictva tam totiž během dvou dnů nalezli 61 výbušnin nejrůznějšího druhu, přičemž některé z nich údajně pochází z konce 19. století. Námořníci museli několik výbušnin pro jistotu odpálit, jak je vidět na videu.

Článek

Britské námořnictvo bylo povoláno do dvoudenní úklidové akce, když na pláži na ostrově Sheppey minulý měsíc vyplavalo na břeh 26 různých výbušnin, včetně šesti minometných granátů a dvou hlubinných bomb určených pro boj s ponorkami.

„Je to vcelku velký nález,“ řekl Colin Ingram z místní pobřežní hlídky, který přihlížel tomu, jak námořnictvo některé výbušniny odpalovalo.

Východní část této pláže funguje oficiálně jako nudistická pláž. Povrch tam tvoří směs písku, kamínků a lastur, místy se dokonce objevuje bahno. A právě tento povrch je vhodný k podobným nálezům.

„Kolem Leysdownu často probíhají různá vojenská cvičení, takže se tu střílí a létají tu letadla. Granáty a střely tu však většinou nevybuchnou, neboť dopadnou do zdejšího měkkého bahna,“ uvedl Ingram.

Bomby zřejmě nepřiplavaly z nedalekého vraku

Podle deníku The Daily Telegraph bomby pravděpodobně nepochází z vraku potopené válečné lodi SS Richard Montgomery, která leží na mořském dně zhruba tři kilometry od pobřeží. Tato americká loď, která převážela 1400 tun výbušnin, byla potopena v srpnu 1944. Dodnes jsou její stěžně ze břehu viditelné.

Kolem vraku byla vytvořena bezpečnostní zóna, přesto vyvstaly různé obavy. Pokud totiž nebude vrak obnoven, hrozí jeho zhroucení. V takovém případě by se pak mohla munice skutečně uvolnit a připlavat na břeh.

Reklama

Výběr článků

Načítám