Hlavní obsah

Vědci ukázali světu první důkazy o existenci yettiho

Novinky, Jakub Kynčl

První oficiální video, na kterém jsou jasně patrné důkazy, kterými se ohání vědecká expedice na ruské Sibiři, konečně spatřilo světlo světa. Tým vědců z Ruska, USA, Kanady, Švédska, Estonska, Mongolska a Číny tak předvedl příbytek, který měl sněžný muž obývat, a také šedý chlup, který by mu měl zřejmě patřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vědci jsou si na 95 % jistí, že na Sibiři žije yettiVideo: Reuters

 
Článek

Skupina vědců, která se úporně snaží prokázat, že mýtický yetti skutečně na Sibiři žije, tvrdí, že konečně našla jasné důkazy. Vědci tvrdí, že si jsou na 95 procent jisti, že se toto podivné stvoření na Sibiři opravdu nachází. Expedice v regionu Kemerovo je prý zatím extrémně úspěšná.

Vědci již zvládli zdokumentovat několik stop, ochlupení, které by mělo patřit sněžnému muži a další teritoriální znaky tohoto stvoření, jako například jeho postel. Tvrdí, že nalezli i zničenou jednoduchou misku na jídlo a něco jako šálek na tekutiny.

Jeden z účastníků expedice Valerij Kimejev je zatím stále trochu skeptický. Tento profesor z místní univerzity tvrdí, že je nezbytné najít nejdříve nějaké kosterní pozůstatky, než bude moci tým tvrdit, že je existence yettiho prokázaná.

Ruské úřady ale nyní vědcům dávají za pravdu a tvrdí, že tým našel nezvratné důkazy o tom, že na Sibiři yetti skutečně žije. Skeptici však proti tomuto tvrzení protestují. A důvod? Vědecký tým totiž zatím nemá žádnou fotografii či DNA. Jejich tvrzení je prý založeno jen na ohnutých a zlomených větvích, jedné nejasné stopě ve sněhu a chomáči šedivých vlasů, které nalezli v jeskyni.

Úřady v regionu Kemerovo, kde se zmíněná jeskyně nachází, neváhaly a vydaly prohlášení, ve kterém stojí, že vědecký tým získal nezpochybnitelné důkazy o tom, že yetti na Sibiři žije.

Kritici se neopomínají zmínit také o tom, že celá expedice má za cíl učinit z oblasti oblíbenou turistickou destinaci a nemá žádný vědecký základ. Tým však oponuje tím, že jsou chycení jednoho z těchto stvoření nejblíže v historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám