Hlavní obsah

Dívka po šesti dlouhých letech spolkla první sousto jídla

Novinky, Markéta Klánská
Charlotte

Některé dívky drží nesmyslné diety a dobrovolně si upírají jídlo. Zato sedmnáctiletá Bryson Fryeová z Charlotte v Severní Karolíně je šťastná, že se může normálně najíst. Od svých jedenácti let totiž každé sousto, které chtěla pozřít, vyzvrátila. Před televizní kamerou nyní bez problémů snědla sušenku.

Článek

Bryson Fryeová upoutala pozornost televize WBTV už v roce 2007. Reportáž o ní dokázala, že cokoli dívka snědla, nikdy v sobě neudržela. V té době se její rodina dozvěděla, že jde o takzvanou ruminaci neboli merycismus. Do tohoto stavu se podle lékařů Bryson dostala, když prodělala ošklivou streptokokovou infekci.

Několik let dívka navštěvovala nejrůznější specialisty, dokonce se ocitla i v ordinaci psychologa nebo experta na relaxaci. Aby přežila, musela přijímat živiny v tekuté formě. Denně jí tak přímo do žaludku skrz speciální trubici proudilo šest konzerv výživy. Přesto se Bryson nikdy nepřestala snažit o jídlo, avšak bez úspěchu. Až nakonec rodiče přestali její neobvyklý stav řešit.

„Po několika letech jsme si konečně dali pauzu. Cítili jsme, že je na čase na chvíli přestat s návštěvami nejrůznějších lékařů. Koneckonců, Bryson byla zdravá a čilá. Chtěli jsme, aby měla svůj vlastní život,“ řekla matka Deanna Fryeová.

Samovolné zvracení způsobil problém v mozku

Pak ale v létě zavolala asistentka doktora z Chapel Hill. Bryson jí totiž ležela v hlavě, proto si ji zavolala do nemocnice na polykací testy. V tu chvíli to vypadalo, jako by lékaři viděli dívku v naprosto novém světle. Přestali zkoumat její žaludek a zaměřili se přímo na hrdlo. Všimli si totiž, že jídlo jde ven ihned, takže se ani do žaludku nedostane.

Bryson téměř okamžitě podstoupila vyšetření na magnetické resonanci. Ukázalo se, že má vzácnou malformaci ve spodní části mozku. Koncem srpna jí tedy lékaři operovali. Tři dny po zákroku se už Bryson pokusila sníst jahodu. Po šesti dlouhých letech konečně sousto bez problémů spolkla.

„Je to perfektní. Cítila jsem se skvěle, když jsem opět mohla jíst,“ řekla televizi WBTV Bryson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám