Hlavní obsah

Euromilióny padly: britský pár vyhrál v loterii bezmála tři miliardy korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wisbech

Jen těžko může něco do poklidného života páru zasáhnout více, než výhra hlavní ceny v loterii. Zejména pak, když ta výhra činí 101,2 miliónu liber, tedy v přepočtu více než 2,8 miliardy korun. Páteční losování loterie Euromilióny rozhodlo o tom, že se život od základů změní páru z hrabství Cambridgeshire. Dave a Angela Dawesovi přitom hráli tuto loterii teprve potřetí v životě.

Foto: Profimedia.cz

Britskému páru se výhrou od základů změnil život.

Článek

Dave Dawes je vedoucím směny v potravinářské firmě Premier Foods a jeho choť je dobrovolnicí v charitativní organizaci British Heart Foundation. Jejich identita byla odtajněna v pondělí, kdy si pár slavnostně přebral šek na obří částku. Dawesovi se stali se svou výhrou třetími největšími šťastlivci v historii Velké Británie.

Pokud nás zaměstnavatelé sledují, tak odcházíme do důchodu. A co se týče výhry... udělali jsme si takový seznam. Z 15 až 20 lidí uděláme milionáře...
Dave Dawes

"Dívali jsme se na televizi a sledovali losování. Upřímně, bez jakéhokoliv pocitu, že bychom mohli snad něco vyhrát. Dívali jsme se na své losy a zcela v šoku sledovali, jak se jedno po druhém objevují čísla v linii, kterou jsme vsadili. Nemohli jsme tomu uvěřit. Bylo moc pozdě na to zavolat někam, kde bychom si to potvrdili, tak jsem měl u sebe los celou noc. Oka jsme ale nezamhouřili," uvedl Dawes.

Pár na tiskové konferenci v pondělí oznámil, že se už ani jeden neplánují vrátit do svých zaměstnání.

"Pokud nás zaměstnavatelé sledují, tak odcházíme do důchodu. A co se týče výhry, rozhodně chceme pomoci našim rodinám a přátelům. Udělali jsme si takový seznam. Z 15 až 20 lidí uděláme milionáře," uvedl na konferenci Dawes.

Foto: Profimedia.cz

Britská média už spekulují, zda vítězný pár ustojí tlak způsobený obrovskou změnou.

Jackpot se na obří sumu vyšplhal poté, co celkem pět losování nemělo žádného vítěze. Výhra umístila britský pár na 703. příčku žebříčku nejbohatších lidí Velké Británie. Dostali se tak přesně před Davida Bowieho, který toto pořadí držel až doposud. Pro představu: budou asi sedmkrát bohatší než Ozzy Osbourne a jeho manželka Sharon či více než 14krát bohatší než Gwyneth Paltrowová a její muž Chris Martin.

Pár je touto výhrou zabezpečený až do konce života. Mohl by bezpečně vyžít i z pouhých úroků. Při úroku dvou procent by si totiž manželé přišli na více než 150 tisíc korun denně. Mluvčí loterie uvedl pouze to, že jim gratuluje a těší se, až je bude moci přivítat v klubu milionářů.

Kombinace vítězných čísel je následující: 18, 26, 34, 38 a 42. Speciální dodatková čísla pak byla 8 a 5. Aktuální výhra následuje nejvyšší výhru historie, když skotský pár letos vyhrál neskutečných 161 miliónů liber, tedy zhruba 4,5 miliardy korun.

Luxusní vozy

Pár by si mohl z vyhraných peněz zakoupit 95 luxusních vozů Bugatti Veyron v základní výbavě. Kdyby snad manželé zatoužili po českém luxusu, ze své výhry by si mohli zakoupit asi 2682 vozů Škoda Superb v té nejvyšší výbavě a s nejsilnějším motorem.

Soukromé ostrovy

Až bude chtít výherce uniknout od všeho toho stresu, který mu šťastná náhoda přinesla, možná zatouží po soukromém ostrovu. Za 37akrový ostrov v centrálních Bahamách by zaplatil téměř 1,3 miliardy korun. I tak by si mohl dovolit takové ostrovy dva. Žádné další větší náklady by už přitom s ostrovem neměl. Nachází se na něm totiž už velké sídlo, vlastní maják, zábavní budova včetně špičkové tělocvičny či vlastní heliport a obrovský bazén.

Fotbalovou hvězdu

Pokud by takovou částku vyhrál nějaký nadšenec do sportu, mohl by mít i úplně jiné choutky. Mohl by chtít totiž vytvořit či spíše koupit nějaký fotbalový klub a pořídit do něj pořádné posily. Světový tým hvězd by asi nesložil, ale mohl by si koupit Cristiana Ronalda, za kterého zaplatil Real Madrid Manchesteru United přes 2,2 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Beckhamová se v reklamě objevila i se svým manželem Davidem.

Luxusní jídlo a pití

Je pravděpodobné, že vítěz přestane obíhat slevy v supermarketech a začne jíst kvalitní a drahé pokrmy. Pokud by chtěl zamířit opravdu na vrchol snobských delikátních pokrmů, mohl by ochutnat nejdražší kaviár na světě. Kaviár Almas se prodává v plechovce z 24karátového zlata v ceně asi 440 tisíc korun za kilogram. Kdyby mu zachutnal, mohl by si koupit přibližně 6 473 plechovek.

Co se týče francouzského šampaňského, i kdybychom se bavili o těch nejdražších značkách a ročnících, nezvládli by oba partneři propít vyhranou sumu, ani kdyby žili 200 let.

Anketa

Věříte britskému páru, že naloží s penězi rozumně?
Ano
66,2 %
Ne
33,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3697 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám