Hlavní obsah

Muž zalarmoval záchranáře, za výstražnou světlici však považoval Jupiter

Novinky, Markéta Klánská
Tynemouth

Anglická pobřežní hlídka se vydala na záchrannou misi, když dostala hlášení od občana, který nad Severním mořem zahlédl výstražnou světlici. Ukázalo se však, že šlo o planý poplach, neboť si muž místo světlice zahlédl jasně zářící Jupiter.

Foto: Profimedia.cz

Brit v dobrém úmyslu inicioval záchrannou akci, výstražný signál si však spletl s Jupiterem. Ilustrační foto

Článek

Jednotka pobřežní hlídky z anglického města Tynemouth dostala v pondělí v 19:45 hlášení od místního občana, podle kterého se na moři zhruba deset kilometrů od pobřeží Tynemouthu dostala nějaká loď do nesnází. Do akce se zapojil i záchranný vrtulník.

Když jednotky dorazily na místo, potkaly mnoho rybářských lodí, které se vracely z lovu. Žádná z nich však problémy neměla. Po hodině usilovného pátrání se ukázalo, že nákladnou akci spustil planý poplach založený na omylu.

„Na obloze v tu chvíli zářilo několik hvězd a jeden jasný objekt, který jsme určili jako Jupiter. A právě tato planeta, která se v aktuálním ročním období nachází nízko nad obzorem, byla viditelná v místě, kde muž údajně spatřil světlici. Vzhledem k tomu, že oblohu navíc halily mraky, mohlo to skutečně působit jako výstražný signál,“ řekl deníku The Daily Telegraph Adrian Don z pobřežní hlídky v Tynemouthu.

Ačkoli šlo o planý poplach, záchranná jednotka uznala, že muž jednal s nejlepšími úmysly a nesnažil se o žádný vtip.

Reklama

Výběr článků

Načítám