Hlavní obsah

Mladíka oslňujícího laserem helikoptéru okamžitě zatkla policie

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint Louis

Čtyřiadvacetiletý Justin Stouder mířil laserovým ukazovátkem ze zahrady v Saint Louis na vzdálenou věž, když se pár kilometrů od něj objevila policejní helikoptéra. V tu chvíli ho nenapadlo nic jiného, než obrátit laserový paprsek právě na helikoptéru. Policejní kamery natočily jeho okamžité dopadení.

Článek

Případ se stal v dubnu roku 2010, FBI však zveřejnila záběry z dopadení viníka až počátkem minulého týdne. Na záznamu je vidět laserový záblesk a Justin Stouder, který paprsek z ukazovátka vyslal. Několik minut nato byl mladý muž zatčen, neboť svým činem navedl policisty přímo ke svému domu.

„Neměl jsem ani tušení, že může laser ozářit celou pilotní kabinu a oslepit všechny uvnitř. Byl to omyl. Jednal jsem naprosto sobecky,“ řekl Stouder. Touto cestou se navíc omluvil společnosti a nabídl se, že bude svůj příběh šířit dál v rámci osvěty.

„Záře z laserového ukazovátka se dá přirovnat k blesku fotoaparátu, který vás ozáří v autě uprostřed noci. Dochází tak k dočasnému oslepení pilota,“ uvedl podle FBI policejní důstojník Doug Reinholz ze St. Louis, který v době Stouderova laserového „útoku“ pilotoval helikoptéru.

Co totiž vypadá jako pouhý bod, když se namíří na zem, může ve vzduchu ozářit celý kokpit. Čím dál paprsek putuje, tím je širší. Ve vzdálenosti 150 metrů už se může z dvoucentimetrové tečky stát téměř dva metry široký paprsek, uvedl Tim Childs z Federálního leteckého úřadu Spojených států.

Útočníkům s laserem hrozí vězení

V USA se jedná o trestný čin, který může být potrestán až 20 lety vězení a pokutou ve výši 250 000 dolarů (4 700 000 korun). Stouder měl ovšem štěstí, podle deníku The Daily Mail s ním totiž nebylo zahájeno soudní řízení. Úspěšně prošel ročním nápravným programem, po kterém mu nebyl navržen žádný trest.

Všichni ale nevyváznou tak lehce. Tresty jsou totiž stále přísnější, neboť počet nehod s laserem neustále roste, a to nejen ve Spojených státech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám