Hlavní obsah

Co lidé ztratili na letošním Oktoberfestu? Invalidní vozík a 37 dětí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější pivní oslavy na světě Oktoberfest se v Německu i letos pořádně vydařily. Vypilo se rekordní množství piva a ztratila se bizarní sbírka předmětů, včetně živé kobylky, invalidního vozíku a 37 dětí.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

V pití piva ženy za muži letos opět nijak nezaostávaly.

Článek

Letos přilákal dvoutýdenní festival celkem 6,9 miliónu návštěvníků, což je o půl miliónu více než loni. Celkem vypili hosté festivalu 7,5 miliónu litrů piva, což je rekord všech dob. K úctyhodnému výsledku pomohlo i slunné počasí, které v Německu po celý minulý týden vládlo. Mezi hosty nechyběly také celebrity, například argentinská fotbalová legenda Diego Maradona.

Největší kuriozitou bývá každoročně seznam toho, co lidé na pivním festivalu ztratili. Ani letos není seznam nudný. Obsahuje mimo jiné osmicentimetrovou živou kobylku, vikingskou helmu, dvě berle, elektrický invalidní vozík, ruksak obsahující dvě skládací žídle na kempování, krabici plnou not, 1300 kusů oblečení, 520 peněženek, přes 1000 osobních dokladů, 370 kusů slunečních brýlí, 90 fotoaparátů, 80 kusů šperků či hodinek a 425 svazků klíčů.

Letos poklesl počet dětí, které se rodičům ztratily. Loni se jich z dohledu rodičů vypařilo 48, letos "pouze" 37.

Důchodci si dříve zubní protézy i zkoušeli

Letos se našla pouze jedna zubní protéza, což je podle pořadatelů extrémně nízké číslo proti minulým ročníkům.

"Když jsem zde před 20 lety začal pracovat, našlo se většinou tak pět až šest zubních protéz. Tohle je nejnižší číslo za ty roky. Pamatuji si, jak jednou přišel penzista, že je u nás na festivalu ztratil. Vyzkoušel si všechny protézy, které se tehdy našly. Jeho mezi nimi bohužel nebyla," uvedl Charles Reinbold.

Narostl naopak počet pokusů o krádež krásných masivních tupláků. Letos se lidé pokusili odcizit 226 tisíc tupláků. V roce 2010 málem zmizelo 130 000 masivních sklenic. Bezpečnostní pracovníci je však nenechavcům včas zabavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám