Hlavní obsah

Americké pobřeží trápí "rudý příliv", v noci paradoxně září modře

Novinky, Markéta Klánská
San Diego

Oceán u pláží San Diega v Kalifornii rozehrává po setmění tajemnou světelnou show. V tomto týdnu se tu totiž objevil fenomén zvaný „rudý příliv“, neboli kvetoucí mořské řasy. Elektrizující modrá záře, kterou tyto jednobuněčné organismy způsobují, přilákala na pobřeží mnoho zvědavců. Někteří si modře svítící vlny fotili, jiní je točili na kameru.

Článek

Ve vodách u pobřeží San Diega se přemnožily mikroskopické vodní organismy, tzv. fytoplankton. Řasy a sinice, které jsou součástí tohoto planktonního společenství, začaly koncem srpna kvést. Moře se tak ve dne zabarvilo doruda a v noci svítí modře.

Charakteristický bioluminiscenční efekt způsobuje chemická reakce na buněčné bázi, která je výsledkem pohybu řas. Když se tedy celá masa fytoplanktonu naráz pohne, například když vlna narazí na břeh, objeví se jasný světelný záblesk.

Plavání v moři s řasami není nebezpečné

Řasy produkují slabý toxin, který se může hromadit v některých mořských živočiších, ale pro plavce jsou podle specialistů ze San Diega vody bezpečné. Pravdou ovšem je, že se v souvislosti s rudým přílivem zvýšil počet zánětů uší a nosních dutin, uvedl regionální deník Los Angeles Times.

Je těžké určit, jak dlouho bude jev trvat. Některá místa už se sice vyčistila, jiná ale stále zůstávají zabarvená. Podle expertů může moře u pobřeží zářit ještě několik týdnů nebo dokonce měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám