Hlavní obsah

Brit ulovil na malém kajaku téměř dvoumetrového žraloka

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilfracombe

Muže, který na kajaku lovil ryby, čekalo u pobřeží Devonu ve Velké Británii velké překvapení. Na háček se mu chytil téměř dvoumetrový žralok, který ho vzal na projížďku dlouhou asi jeden kilometr.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Kirkwood a jeho velký úlovek

Článek

Jednapadesátiletý Rupert Kirkwood z Holsworthy rybařil na kajaku v Bristolském zálivu asi kilometr od pobřeží Devonu, když chytil 29,5 kilogramu vážícího žraloka. Jednalo se sice o neškodný druh, přesto Kirkwooda, ochránce přírody a veterináře v jedné osobě, trochu potrápil.

Kirkwood regionálnímu deníku Western Morning News prozradil, že seděl na kajaku čtyři hodiny ve špatném počasí a nezabrala mu ani jediná rybička. Pak se ale na makrelu, která sloužila jako návnada, chytil opravdu velký kousek.

Foto: Profimedia.cz

Psohlav obecný, kterého Kirkwood na kajaku ulovil, patří k neškodným druhům

„Tito tvorové jsou známí svým tahem, je to stejné jako ve filmu Čelisti. Naviják se vymotal během chvilinky, asi tak za deset vteřin. Sevřel jsem prut pevněji a žralok mě začal tahat. Nakonec jsem ho ale přitáhl k sobě a opatrně dostal z vody za prsní a ocasní ploutev, “ řekl Kirkwood.

„Bylo vzrušující ulovit něco tak velkého, nikdy jsem nic takového nezažil,“ dodal Kirkwood, který loví ryby na malém kajaku už deset let a místní vody zná velmi dobře.

Žralok se vrátil zpět do vody

Psohlav obecný, neboli žralok psí, kterého Kirkwood ulovil, může dorůst velikosti až 2,3 metru a dosáhnout váhy až 70 kilogramů. Nachází se po celém světě. Obvykle se vyskytuje ve vzdálenějších vodách, občas se ale může dostat blíž k pobřeží. Někdy žije v menších školkách a je hodnocen jako neškodný a zranitelný druh.

Kirkwood si žraloka prohlédl a vyfotil, posléze ho ale v pořádku vrátil zpátky do vody, uvedl deník The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám