Hlavní obsah

V Irsku byl potvrzen první případ samovznícení

Novinky, Markéta Klánská
Galway

V Irsku byl zřejmě poprvé v historii oficálně potvrzen případ samovznícení. Odehrál se ve městě Galway, kde ve svém domě uhořel šestasedmdesátiletý muž. Podivné okolnosti jeho smrti vedly k důkladnému vyšetřování, které nakonec samovznícení potvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Specialisté potvrdili první případ samovznícení v Irsku. Ilustrační foto

Článek

Šestasedmdesátiletý Michael Faherty, též zvaný O Fatharta, byl nalezen ve svém obývacím pokoji, jak obličejem dolů leží na podlaze nedaleko krbu. Jeho tělo bylo celé ohořelé, kromě jeho těla však oheň poškodil jen podlahu pod ním a strop nad ním. Zbytek domu byl pouze zamořený kouřem. Vše nasvědčovalo samovznícení, tuto myšlenku se však nikdo zpočátku neodvážil ani vyslovit.

Hasiči a vyšetřovatelé, kteří byli k nehodě přivoláni, usoudili, že příčinou požáru nemohl být oheň v krbu. Na místě se navíc nenašly žádné stopy po cigaretách ani urychlovačích, jako je například alkohol nebo benzín.

Dokonce nebyly nalezeny ani důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že by se v domě pohybovala nějaká další osoba. Vyloučen byl tedy i násilný čin. Nikdo z přítomných se s ničím podobným nesetkal, uvedl deník Irish Independent.

Závěr vyšel z úst odborníka

Koroner z města Galway, doktor Kieran McLoughin, nakonec usoudil, že jde o samovznícení. Za celých 25 let praxe se s ničím podobným nesetkal. Prohledal dokonce nejrůznější odborné knihy, aby našel jasné vysvětlení.

„Oheň jsme zevrubně prozkoumali a já osobně jsem došel k závěru, že tento případ spadá do kategorie lidského samovznícení, pro které neexistuje žádné adekvátní vysvětlení,“ řekl doktor deníku Irish Independent McLoughlin. A Fahertyho rodina se podle dcery Mairin s tímto výsledkem vyšetřování spokojila.

Za posledních 300 let bylo po celém světě nahlášeno stovky případů samovznícení, ačkoli jen několik z nich potvrdili experti. V Irsku však jde pravděpodobně o první oficiálně potvrzený případ, uvedl deník The Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám