Hlavní obsah

Peru dobývá speciální koktejl, vyrábí se z žab

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Velmi neobvyklý nápoj, který se vyrábí mimo jiné z čerstvě zabitých žab, se v Peru stal natolik populární záležitostí, že se bez něj někteří lidé už neobejdou. Denně popíjejí tento koktejl, o němž jsou skálopevně přesvědčeni, že má léčivé účinky a pomáhá zejména při plicních onemocnění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jen pro silné nátury: V Peru mixují žáby a dělají z nich džusVideo: Reuters

 
Článek

V proslaveném občerstvení v Limě, kde se speciální drink prodává už 15 let, mohou zákazníci dokonce sledovat celou přípravu. Koktejl se připravuje v mixéru a skládá se z více než 20 přísad, z čehož tou hlavní je právě čerstvě zabitá žába.

Výsledná šťáva vydává pronikavý zápach, podobný jako například ovoce zvané noni, které pochází původně z jihovýchodní Asie a dnes je hojně pěstováno v různých tropických oblastech. Jakého charakteru je onen zápach, svědčí některé přezdívky, jako je například „zvracející ovoce“, uvedla agentura Reuters.

Koktejl z žab je životabudič

Speciální žabí džus podle majitele občerstvení dodává tělu sílu, zmírňuje únavu a blahodárně působí na kosti a oči. Všechny žáby, které nakonec putují do posilujícího nápoje, prý pochází ze sladkovodního jezera Titicaca na hranici Peru a Bolívie.

V občerstvení se denně prodá kolem 80 žab, přičemž nejrušnější hodina je mezi sedmou a osmou ranní, kdy lidé obvykle snídají. Jeden pohár vyjde zákazníka v přepočtu asi na 30 korun.

„Tento nápoj si tu dávám každý den. Ulehčuje mi od mého astma a bronchitidy,“ řekl agentuře Reuters jeden z pravidelných zákazníků slavného občerstvení.

Majitelé podobných podniků si kromě žabí speciality libují i v jiných neobvyklých koktejlech, do kterých míchají nejrůznější místní plody. Někdy neváhají přidat ani trochu vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám