Hlavní obsah

Nejmenší akvárium na světě se musí plnit kapátkem

Novinky, Jakub Kynčl

Díváte se na nejmenší funkční akvárium na světě. Naplní ho pouhé dvě plné čajové lžičky vody. Miniaturní zázrak je vytvořen ze skla. Rozměry jsou obdivuhodné - 30 milimetrů na délku, 24 milimetrů na šířku a hloubka pouhých 14 milimetrů.

Článek

Navzdory tomu, že je akvárium skutečně miniaturní, můžete v něm spatřit i drobné kameny a titěrné rostliny. Když dojde na plnění akvária vodou, tak je jeho objem zhruba deset mililitrů. Toto množství se musí aplikovat kapátkem, jinak by se krásné naaranžování poničilo. Stejně tak i ryby se musejí do nádrže vkládat speciálním maličkým sítkem.

Foto: Profimedia.cz

Je libo vylovit nějakou rybičku?

Za výrobu výjimečného akvária stojí Rus Anatolij Koněnko z Omsku. Tento sedmapadesátiletý nadšenec je asi jediným člověkem ze Sibiře, který dělá, jak to sám nazývá, "mikrominiaturní umění". To piloval po uplynulá tři desetiletí, kdy se mimo jiné naučil psát na semínka rýže, máku či dokonce lidské vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Do akvária se překvapivě vejde hned několik rybiček.

Foto: Profimedia.cz

Akvárium navzdory své velikosti oplývá mnoha detaily.

Foto: Profimedia.cz

Výměna vody v akváriu je pořádně komplikovaná.

V roce 1996 se Koněnkovi podařilo zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů, když stvořil nejmenší knihu na světě. Ta měřila 0,9 milimetru na 0,9 milimetru a měla 29 stránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám