Hlavní obsah

Mladík vyslal ostatky své babičky do vesmíru

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Otázku, jak vzdát poctu své zemřelé babičce, řešil 22letý Brit Chester Mojay-Sinclare. Díky své vynalézavosti nakonec uskutečnil opravdu výjimečný čin. Její ostatky totiž vynesl do výšky 30 kilometrů meteorologický balón a speciální mechanismus následně vypustil její popel do stratosféry.

Foto: Profimedia.cz

Ostatky ženy skončily ve stratosféře. Ilustrační foto

Článek

Šikovný mladík se po úspěchu svého nápadu rozhodl rozjet toto výjimečné poslední rozloučení jako komerční projekt. Nabízí ho zájemcům za pět tisíc liber (asi za 140 tisíc korun).

Nápad se zrodil už loni, kdy se Mojay-Sinclaire pokusil do stratosféry vypustit bramboru oblečenou do hábitu Santa Clause. Jeho "vesmírný koráb" dosáhl tehdy výšky asi 27 kilometrů. Poté meteorologický balón praskl a předmět se snesl zpět na zemi na padáčku.

"Babička viděla výstřižky z novin z doby, kdy jsem poslal do vesmíru tu bramboru. Jednoho z členů rodiny tehdy napadlo, že by se takto dal posílat do vesmíru popel lidí, a babička prohlásila, že by to byl úžasný nápad. Poté, co v lednu ve věku 82 let zemřela, rozhodli jsme se, že to doopravdy uskutečníme," popisoval dojemné rozloučení Mojay-Sinclare.

"Byl to krásný způsob, jak se rozloučit. Hluboce ji postrádám, ale to připomenutí jejího života touto cestou bylo výjimečné," dodal mladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám