Hlavní obsah

První tuzemský mravenečník velký přišel na svět v olomoucké zoo

Právo, Vlasta Hradilová
Olomouc

Vůbec prvním mládětem mravenečníka velkého, které se narodilo v Česku, se může pochlubit Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Na svět přišlo 11. září. Zoo kvůli němu dočasně uzavřela jihoamerický pavilón, kde rodinka mravenečníků přebývá.

Článek

„Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácné mládě, s jehož odchovem zatím nemáme zkušenosti, chceme, aby měla matka s mládětem klid a předešli jsme jakýmkoli komplikacím způsobeným vyrušením zvířat,“ řekla Právu v pondělí mluvčí zoo Hana Labská.

Mravenečníky velké chová olomoucká zoo od roku 2004, kdy získala do svého chovu dva samce. Jeden z nich byl před třemi lety převezen do zoo v Dortmundu a olomoučtí chovatelé za něj dostali tehdy jedenáctiměsíční samičku Pia ze Zoo Stuttgart. Právě ona porodila před pár dny své první mládě.

„Na svět přišlo ve venkovním výběhu, přímo před zraky návštěvníků. Po porodu se matka s mládětem odebrala do ubikace, kde byla pro jistotu oddělena od samce, který byl porodu přítomen,“ uvedla Labská. Druhý den po porodu vážila malá samička 1740 gramů, přibývat na váze začala až po několika dnech.

„Po týdnu života se hmotnost malé samičky zvýšila zatím na 1 800 gramů,“ konstatovala mluvčí. Za posledních dvanáct měsíců se podle ní v zoo celého světa narodilo pouze 20 jedinců tohoto druhu.

Potrava mravenečníků v zajetí se výrazně liší

V zajetí se mravenečníci velcí živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitamínů, krupičné kaše a banánů. K obědu mají hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitamíny. Přidává se také trochu rašeliny. Jako pochoutku dostávají i myšátka a novorozené potkany.

Ve volné přírodě žijí mravenečníci velcí od jihu Belize až po severní Argentinu. Denně spotřebují až 30 000 mravenců, proto nachodí mnoho kilometrů. Žijí samotářsky. Nejlépe se jim daří v pampách a v pralesích.

Olomoucká zoo chová od roku 2003 také mravenečníky čtyřprsté. Od té doby se tu již narodila čtyři mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám