Hlavní obsah

Americký školní autobus jel rychlostí 515 km/h, žádné děti naštěstí nevezl

Novinky, Jakub Kynčl

Školní tryskový autobus vybavený motorem o výkonu 42 000 koní, to je něco o čem sní asi každý malý kluk. Na uvedení do praxe si však budou muset děti školou povinné zatím počkat. Takto speciálně upravený autobus však nyní v americké Nebrasce vytvořil světový rekord v kategorii autobusů. Jel totiž neskutečnou rychlostí 515 km/h.

Článek

Tvůrce ďábelského stroje Paul Stender informoval o tom, že autobus dosáhl během testů v americké Nebrasce maximální rychlosti 515 km/h. Tento dopravní prostředek momentálně disponuje motorem ze stíhačky F4, okolo kterého byl vlastně celý školní autobus teprve postaven.

"Start je neskutečný. Zařadíte plnou palbu a najednou se spustí trysky. Zarazí vás to do sedačky a jen při samotném startu musíte překonat několik G. Ani nevíte jak a jste na rychlosti 500 km/h. Je to super pocit," dodal Stender.

Stender uvedl, že se k tomuto nápadu dostal díky dětem. Chtěl totiž, aby bylo povídání o jeho práci ve školách živější a aby mohl dětem názorně ukázat, co se při úpravě dopravních prostředků dá vše dělat.

"Navíc máme v tom autobuse tři místa, tak bychom mohli vzít i někoho s sebou," dodal s úsměvem Stender.

Reklama

Výběr článků

Načítám