Hlavní obsah

Opici závislou na cigaretách čeká odvykací kúra

– Melaka
Novinky, Markéta Klánská

Malajská zoo v Johor Bahru se proslavila díky samici orangutana, která si osvojila zlozvyk kouření. Návštěvníci jí házeli do výběhu nedopalky nebo dokonce celé cigarety a bavili se pohledem na ni. Nyní se Shirley stěhuje pryč a s kouřením tak snad jednou provždy skončí.

Článek

Místní úřady zjistily, že některá zvířata včetně Shirley žila v zoo v Johor Bahru ve zcela nevyhovujících podmínkách. Odborní pracovníci je tedy odtamtud odvezli, aby jim našli nový domov.

Shirley, asi 20letá opičí dáma, se tak dostala do zoo Melaka nedaleko stejnojmenného města. Tady také podstoupí odvykací kúru, aby se zbavila své závislosti na nikotinu, uvedl ředitel instituce Ahmad Azhar Mohammed.

„Když jsme sem Shirley přivedli, ukázalo se, že je stejná jako všichni orangutani. Nutno ale dodat, že to jsou velmi chytrá zvířata a často napodobují lidské chování,“ řekl agentuře AFP Mohammed.

V nové zoo zůstane Shirley zhruba měsíc a poté bude převezena do rehabilitačního centra Sarawak na Borneu, kde orangutani stále ještě žijí ve volné přírodě. Zbaví se tak konečně nezodpovědných návštěvníků, kteří jí ve staré zoo házeli do výběhu odpadky a zapálené cigarety. [celá zpráva]

Malajsie bojuje se špatným zacházením se zvířaty

Malajské úřady se zavázaly, že budou lépe chránit zvířata před týráním a ilegálním obchodem, který podle kritiků v zemi stále bují. Počátkem tohoto měsíce například policie zachránila asi 300 koček, když je obchodníci nechali několik dní ve špinavých klecích bez dostatku potravy a vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám