Hlavní obsah

Američan má kvůli špatným zákonům 150 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington DC

Ve většině zemí Evropy smí jeden dárce spermatu zplodit maximálně deset dětí. Limity existují proto, aby se příliš nešířily geny jednoho člověka a aby se minimalizovalo riziko, že se spolu potkají biologičtí sourozenci, kteří by mohli spáchat incest. V USA ale žádný početní limit pro donory nemají. A jedna Američanka, která využila darovaného spermatu, začala pátrat po sourozencích svého dítěte a zjistila, že jich je minimálně 150.

Foto: Profimedia.cz

Spermabanky budou v USA nyní pod lepším dohledem. Ilustrační foto.

Článek

Osmačtyřicetiletá Cynthia Dailyová využila amerického registru sourozenců pocházejících z darovaného spermatu, aby zjistila, kolik dětí v USA bude mít polovinu genů stejných jako její dítě. A číslo ji vyděsilo. Případ zajímá zdravotníky i politiky, neboť je jen jedním z mnoha.

Spermabanky jsou teď obviňovány z toho, že prodávají sperma „vysoce kvalitních“ mužů, aby na něm vydělaly. Přitom ale zvyšují riziko šíření genetických chorob a také zvyšují riziko možného incestu.

„Spermabanky vám řeknou, že semeno putuje do celého světa, takže není šance, že by se sourozenci potkali a mohli mít incest… Ten dárce, který je otcem 150 dětí, je největším případem, o němž zatím víme. Je ale jasné, že bude mít ještě více dětí,“ tvrdí Wendy Kramerová z registru sourozenců pocházejících z darovaného spermatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám