Hlavní obsah

Čínští lékaři úspěšně oddělili čtyřměsíční siamská dvojčata

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čínským lékařům se podařilo v pondělí oddělit čtyřměsíční siamská dvojčata spojená v oblasti hrudníku a dutiny břišní. Šestihodinovou operaci provedenou v Šanghaji označili za úspěšnou. Obě holčičky mají podle lékařů velkou šanci na přežití. Informovala o tom čínská média.

Článek

Dvojčata se narodila koncem dubna a měla celkovou hmotnost 4,89 kilogramu. Lékaři tvrdí, že si všimli problému již v rané části těhotenství, kdy byl ještě teoreticky možný potrat. Rodiče se však rozhodli si dvojčata ponechat.

"Věděli jsme, že jde o siamská dvojčata od 20. týdne těhotenství. Po předběžné prohlídce nám šlo nejen o to, ujistit se, že se budou děti normálně vyvíjet, ale i o to, abychom mohli dát rodičům morální volbu. Ti to však příliš neřešili a potrat nezvažovali," uvedl ředitel šanghajské kliniky Liou Ťin-fen.

Chirurgický zákrok, během kterého byly An An a Min Min odděleny, vyžadoval celkem čtyři týmy lékařů pracující současně. Doktorům se podařilo oddělit jejich srdeční vak, rozdělit játra a vytvarovat hrudní kosti z destiček vyrobených ze slitiny titanu. Holčičky tak teď mají pracující srdce a půlku jater, informoval deník China Daily.

Šanghajská televize Dragon TV informovala v souvislosti s operací o tom, že se v Číně každoročně rodí 800 tisíc až 1,2 miliónů dětí s vrozenými deformacemi těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám