Hlavní obsah

Na Filipínách ulovili monstrum, krokodýla dlouhého 6,4 metru

Novinky, Tereza Seidlová, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bunawan

Guinessova kniha rekordů před nedávnem vyhlásila největším krokodýlem světa žijícím v zajetí pětiapůlmetrového samce z krokodýlího parku Marineland Melanesia na australském Green Islandu. Teď se historie přepisuje. Na Filipínách v sobotu odchytili krokodýlí monstrum, které je ještě o bezmála metr delší. Informuje o tom The Daily Telegraph.

Článek

Nového krokodýlího rekordmana, který měří 6,4 metru a váží 1075 kilogramů, ulovili experti na divokou přírodu spolu s třiceti místními muži v Bunawanu ve filipínské provincii Agusan del Sur. Zabralo jim to prý pouze 15 minut. Podle nich jde teď o největšího krokodýla mořského v zajetí a budou usilovat o jeho zapsání do Guinessovy knihy rekordů.

Pro místní ale není nález ohromného zvířete žádným překvapením, věděli o něm prý už dlouho. Zejména kvůli jeho častým útokům na zvířata i obyvatele vesnice. Naposledy zaútočil v srpnu, kdy před zraky místních ulovil vodního buvola. Před dvěma lety zase ukousl hlavu dvanáctileté dívce. Také ho podezírají ze zabití rybáře, který je od července pohřešovaný.

Lovecké dýchánky teď ale obří bestii, zdá se, skončí. Mají ji totiž umístit do nově budovaného parku, kde bude sloužit hlavně jako turistická atrakce.

Doteď byl největším krokodýlem Cassius z Austrálie. Měří přesně 548 centimetrů a v parku Marineland Melanesia na australském Green Islandu žije už 24 let. Nemá přední levou končetinu a jeho obří tělo pokrývá řada jizev. V mládí totiž býval velkým rváčem.

Krokodýli tohoto druhu patří v současnosti k těm největším a nejstrašnějším. Dožívají se více než sta let a mohou vážit až jednu tunu.

Úplně největším krokodýlem všech dob byl ale jedinec, jehož fosilie byly nalezeny na Sahaře. Žil zhruba před 110 milióny let, měřil 11 až 12 metrů a vážil okolo osmi tun. Těchto rozměrů dosáhl za 50 nebo 60 let života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám