Hlavní obsah

Nejlepší floristé Evropy soutěží v Havířově

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Umělecká díla z květin tvoří nejlepší evropští floristé v Havířově na Karvinsku. Koná se tam 17. mistrovství Evropy ve floristice Europa Cup 2011. Šampionátu se účastní profesionální aranžéři květin z osmnácti zemí.

Článek

V pátek, který byl prvním soutěžním dnem, se floristé utkali v květinových aranžmá postupně na tři témata. Klání na velké ploše městské sportovní haly odstartovala Symfonie v květech, k níž inspirací bylo dílo Antonína Dvořáka. Na přivítanou s nejmladším městem České republiky pak floristé tvořili dekoraci stolu pro dvě osoby. Třetí disciplínou uzavírající první soutěžní den byla vazba svatební kytice v barvách loga Europa Cupu 2011 - žluté, oranžové, červené a zelené.

V sobotu šampionát pokračuje dalšími třemi disciplínami. První, nazvaná Od uhlí ke květům, se odehraje na náměstí Republiky a zahrnuje venkovní aranžmá určené městu.

V rámci galavečera, který začíná v 18 h v Kulturním domě Petra Bezruče, pak budou aranžéři květinami zdobit klobouk pro hlavní hrdinku muzikálu My Fair Lady Lízu Doolittleovou, který by si vzala u příležitosti návštěvy dostihů v Ascotu. Zadání poslední disciplíny Překvapení se soutěžící dozvědí až na jejím začátku.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

První disciplína měla téma Symfonie v květech. Na snímku reprezentantka Dánska Susie Frank.

Výsledky evropského šampionátu ve floristice budou známy v sobotu v noci.

Barvy České republiky na evropském šampionátu hájí Jaromír Kokeš z Brna, který už dříve řekl, že nejbližší mu je disciplína Symfonie v květech. „Věnoval jsem její přípravě nejvíce času,“ uvedl. Na toto téma Kokeš květiny aranžoval do kovového klavíru.

„Antonín Dvořák velice rád jezdil vlakem českou krajinou, aranžmá je inspirováno tím, co viděl. Pan Kokeš zvolil křídlo kovové, což je inspirováno kolejemi, do konstrukce jsou vloženy květiny a další rostliny vypěstované v České republice,“ popsal v pátek Kokešův asistent Ondřej Štěpánek.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Český reprezentant Jaromír Kokeš při práci na kompozici na téma Symfonie v květech.

Trojnásobný mistr České republiky Kokeš se podle Štěpánka na evropský šampionát připravoval od konce ledna, kdy vyšly propozice a byla tak známá témata. „Od té doby studoval život a dílo Antonína Dvořáka a různé věci o Havířovu, to se promítlo do inspirace, kdy ho oslovila múza. Pak si nechal vyrábět konstrukce,“ řekl Právu Štěpánek.

Šampionát potrvá do neděle, která bude výstavním dnem. Soutěžní práce z pěti disciplín vytvořené na Europa Cupu 2011 budou moci lidé obdivovat na výstavě v městské sportovní hale v neděli od 10 do 20 h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám