Hlavní obsah

Domy roztrhané na kusy, i to jsou následky sucha

– Kuej-jang
Novinky, Markéta Klánská

Vytrvalá sucha, která nyní sužují Čínu, způsobila náhlé propady podzemí. Obyvatelé dvou vesnic na jihozápadě provincie Kuej-čou se tak potýkají s rozsáhlými prasklinami, které poničily jejich majetek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli vytrvalému suchu v Číně popraskaly domy i půdaVideo: Reuters

 
Článek

Velký propad půdy v korytě vyschlé řeky mezi dvěma vesnicemi způsobil 474 vesničanům ve 108 staveních četné škody. Podél vyschlé řeky žije například i rodina Šun-fen Tchienové. Její dům má na stěnách velké trhliny široké jako silný provaz. Praskliny se prý objevily už před měsícem.

Pětačtyřicetiletý vesničan Ťün-ming Čcheng žije v lokalitě už 12 let, nikdy se ale s ničím podobným nesetkal. Jeho dům je také poškozen a on nyní žije ve strachu.

„Můj dům začal praskat už od července a trhliny se však během krátké doby výrazně zvětšily. Rostou den ode dne,“ řekl agentuře Reuters Čcheng.

Do současné doby místní vláda evakuovala z oblasti 12 nejvíce postižených rodin. Podle odborníků, kteří lokalitu prozkoumali, způsobil rozsáhlé trhliny propad hladiny podzemních vod. Na vině je především vytrvalé sucho, další příčiny jsou však stále vyšetřovány, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám