Hlavní obsah

Hluchému Američanovi se díky silnému zemětřesení jako zázrakem vrátil sluch

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zemětřesení, které postihlo minulé úterý východní pobřeží USA, mnozí proklínají, ovšem pro Roberta Valderzaka se naopak stalo spásou. Tento 75letý veterán z válek v Koreji a Vietnamu letos v červnu kvůli nehodě přišel o sluch. Silné zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály mu ale sluch opět navrátilo.

Článek

Valderzak je pacientem washingtonské nemocnice pro veterány, kde bojuje s rakovinou. V polovině června navíc upadl na hlavu a od té doby trpěl vážnou poruchou sluchu. Tento hendikep kompenzoval pomocí speciálních naslouchátek a učil se také odezírat ze rtů. Situace se však ani zdaleka neblížila normálnímu stavu, dokud nepřišlo silné zemětřesení.

„Hodně to se mnou zatřáslo, dokonce jsem spadl z nemocničního lůžka. Když však zemětřesení odeznělo a syn na mě promluvil, opět jsem uslyšel jeho hlas,“ řekl televizi ABC News dojatý Valderzak.

Shoda okolností nebo Boží požehnání?

Testy prokázaly, že se Valderzakův sluch opravdu prokazatelně zlepšil. Lékaři však pro tento náhlý pokrok mají své vysvětlení.

„Trpěl kombinovanou poruchou sluchu. Měl tedy jak převodní poruchu způsobenou tekutinou ve vnitřním uchu, tak nervové poškození. Díky podávaným lékům ve spojitosti se zemětřesením však tekutina z ucha zmizela a sluch se tak mohl více méně navrátit,“ řekl doktor Ross Fletcher z nemocnice pro veterány ve Washingtonu D. C.

Rovněž podle specialistky Jennifer Smullenové z Massachusetts prý samotný otřes k odstranění tekutiny ze středního ucha nestačil. Na druhou stranu uznala, že někdy postačí úlek, zívnutí nebo výkřik, aby se část tekutiny z bubínku odplavila. Tak jako tak, navrácení sluchu po měsících ticha je podle ní velký dar.

„Je to Boží požehnání. Pro mě je to skutečný zázrak,“ řekl Valderzak, který tak získal novou energii do boje se zákeřnou nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám