Hlavní obsah

Švýcar pokořil rekord v chůzi na laně bez jištění. Chybělo málo a zabil se

Novinky, Jakub Kynčl (Interlaken)
Interlaken

Švýcarský milovník adrenalinu Freddy Nock má unikátní projekt, ve kterém se snaží během sedmi dnů pokořit sedm světových rekordů. V úterý se prošel po laně na švýcarském sedle Jungfraujoch ve výšce bezmála 3500 metrů nad mořem, což je dosavadní světový rekord. Vítr ho však z lana jednou málem sfoukl. I tak se mu povedlo rekord úspěšně dokončit.

Článek

Nock je vyhlášený svými kousky, kterými lidem vyráží dech. Nejinak tomu bylo i na nejnižším místě horského hřebene mezi horami Mönch a Jungfrau. Nock vyšel z nadmořské výšky 3440 metrů a na laně dlouhém 141 metrů překonal převýšení asi 50 metrů. Dosavadní rekord byl stanovený ve výšce 2989 metrů nad mořem na švýcarském vrcholku Diavolezza.

"Probíhalo to celkem podle očekávání, jen v jeden moment mě překvapil poměrně silný vítr, takže jsem si musel sedat na lano. Rekord se naštěstí ale podařilo překonat. Žádné přípravy jsem nepodstupoval. Prostě přijel můj tým, natáhl lano a šlo se na to. Jištění nepoužívám, to prostě není pro mě. Věřím, že ať by se stalo cokoliv, stihl bych se vždy chytit lana," řekl Novinkám exkluzivně Nock.

Překonává obrovská převýšení

Nockovu snahu překonat stávající rekord sledovalo na prosluněném místě několik stovek lidí včetně lékařů. Ti se obávali zejména značné nadmořské výšky a tím pádem i menšího objemu kyslíku ve vzduchu. Pokud by totiž Nock omdlel, jen těžko by se lana zachytával. V jeden moment se přitom procházel ve výšce skoro 70 metrů nad zemským povrchem.

Švýcarský provazochodec je zvyklý překonávat značná převýšení. Jeden z jeho rekordů je výjimečný tím, že musel na laně stoupat v úhlu větším než 50 stupňů.

"Tohle je můj život. Sice mi už snahu o překonání sedmi rekordů během sedmi dnů pokazilo počasí, když byla na jednom z míst absolutní mlha a silný vítr, ale budu i nadále pokračovat. Teď plánuji přecházet mezi mrakodrapy, bude to zase něco trochu jiného," dodal pro Novinky Nock.

Vrchol Evropy

Ačkoliv není Jungfrau nejvyšším vrcholkem Evropy, sedlo Jungfraujoch je často označované jako "vrcholek Evropy" (Top of Europe). Důvodem je nadmořská výška železniční stanice, která vozí turisty nahoru. Nachází se ve výšce 3454 metrů nad mořem, což z ní dělá nejvýše položenou železniční stanici v Evropě. Ročně na ni dorazí statisíce turistů z celého světa, kteří používají jako výchozí bod pro svou cestu většinou blízké malebné městečko Interlaken.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám