Hlavní obsah

Rybář ulovil na Karlovarsku trofejního sumce, měl přes dva metry

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

O čem se většině rybářů celý život pouze zdá, se stalo pro 46letého Karla Hlavu z Kopaniny u Chebu skutečností. Na Velkém Rybníku na Karlovarsku totiž ulovil více než dva metry dlouhého a téměř sto kilogramů vážícího sumce obecného.

Foto: Právo

Rybář Karel Hlava ulovil na Karlovarsku obřího sumce

Článek

„Je to můj vůbec největší úlovek v životě,“ rozplýval se šťastný rybář, který se svému koníčku věnuje už pětatřicet let. Ulovený sumec měřil 229 cm a vážil 96 kg.

„Jako návnadu jsem použil asi dvaceticentimetrového cejna. Na sumce jsem líčil několikrát už v minulosti, třeba dva tři dny v kuse, ale marně. Nyní mi stačilo mít nahozeno pouze asi hodinu a půl, když zabral,“ pokračoval.

„Soustředil jsem se hlavně na to, aby se mi nepřetrhla šňůra nebo aby sumec nezmizel někam pod kořeny stromů u břehu. Na prutu jsem měl šňůru na 60 kg hmotnosti a návazec jsem měl dokonce na 100 kg váhy,“ podotkl Karel Hlava, který se na obřího sumce dobře připravil.

„Naštěstí u břehu bylo poměrně mělko, takže jsem mohl vlézt do vody. Díky tomu nebyl boj nikterak dlouhý, protože za čtvrt hodiny jsem ho měl na břehu. I když mám poměrně velký podběrák na sumce, nakonec jsem ho ani nepotřeboval, protože toho mého jsem vytáhl z vody za hlavu. Vše šlo poměrně hladce,“ konstatoval.

„Neměl jsem čas ten boj příliš prožívat, to spíš ti, co vše pozorovali. Všechno mi to došlo až následně, když už byl sumec na břehu. Byl to hezký zážitek a já měl dobrý pocit,“ poznamenal.

Úlovek vyudí

O tom, že by se nad sumcem slitoval a pustil jej zpět do Velkého Rybníka, uvažoval jen malou chvíli.

„Napadlo nás to, ale nakonec jsme si řekli, že takový sumec nadělá v rybníku spoustu škody. Dokáže sežrat třeba i půlmetrového kapra,“ vysvětlil a téměř stokilový sumec tak skončí v udírně.

„Už jsme jej naporcovali a nasolili. Slíbil jsem sousedům ochutnat, takže každý dostane kousek a bude pryč. Jsem zvědavý, jak bude chutnat, protože je dost mastný. Doufám, že bude dobrý,“ dodal s tím, že hlavu sumce si chce vypreparovat sám.

„Kdybych to nechal dělat odborně, tak za to zaplatím tři čtyři tisíce korun, a to je dost peněz,“ vysvětlil. Zatím ale není rozhodnutý, kde si unikátní rybářskou trofej vystaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám