Hlavní obsah

Švýcar se bez jakéhokoli jištění prošel po kabelu lanové dráhy

Novinky, Markéta Klánská
Garmisch-Partenkirchen

Švýcarský provazochodec Freddy Nock se v sobotu vydal po kabelu lanové dráhy na nejvyšší horu Bavorska a zároveň celého Německa, na 2962 metrů vysokou Zugspitze. Cestu po pět centimetrů silném laně absolvoval bez jakéhokoli jištění a také bez vyvažující tyče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Švýcar se prošel bez jištění po lanech lanové dráhy, vytvořil rekordVideo: Reuters

 
Článek

Trasa dlouhá 1000 metrů zabrala provazochodci Nockovi hodinu a 20 minut, přičemž překonal převýšení 348 metrů. Tento svůj úspěšně zvládnutý kousek, kterému přihlíželo na 200 diváků, nyní plánuje předložit Guinnessově knize rekordů jako nejdelší provazochodecký výkon v nejvyšší nadmořské výšce bez vyvažující tyče.

„Nemohu říct, že se o něco podobného ještě někdy pokusím. Mám to za sebou a už si to nechci zopakovat. Alespoň ne bez vyvažující tyče. Bylo to namáhavé, opravdu. Nohy se mi ještě trochu třesou a prsty jsou stále citlivé. Jinak mi je dobře,“ řekl po svém výkonu vyčerpaný Nock, kterému v sobotu hrálo do karet ideální počasí.

Týden plný rekordů

Stejný kousek sice už odvážný Švýcar zopakovat nechce, v následujícím týdnu se ale v různých lokalitách v Rakousku a Švýcarsku pokusí překonat další rekordy. V plánu má například jízdu na kole po laně a pokusí se absolvovat nejdelší cestu po provaze z hor směrem do údolí.

„Pokusím se během tohoto týdne překonat sedm rekordů, včetně přechodu nad více než tři kilometry širokým jezerem ve švýcarském sedle Jungfrauenjoch, které se nachází 3800 metrů nad mořem. Dále budu na kole zdolávat 120 metrů dlouhý úsek lana ve výšce 50 metrů nad zemí. To jsou kousky, které chci podniknout,“ řekl agentuře Reuters Nock.

Prostřednictvím svých odvážných výkonů se Freddy Nock snaží nejen zapsat do Guinnessovy knihy rekordů, ale snaží se také získat peníze pro organizaci UNICEF, která se po celém světě zabývá ochranou dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám