Hlavní obsah

Předloha animáka možná nevyhyne. V Austrálii zachraňují tasmánského čerta

Novinky, Jakub Kynčl
Beerwah

Velký den měla ve čtvrtek australská zoo v městečku Beerwah ve státě Queensland. Světu konečně mohla ukázat pět čerstvě narozených tasmánských čertů, kteří patří mezi zvířata vážně ohrožená vyhynutím. O to více si v Austrálii dvou samiček a tří samečků považují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tasmánští čertíciVideo: Reuters

 
Článek

Samičky Ebony a Raine spolu se samečky Desem, Troyem a Brianem slavnostně představila australská zoo ve čtvrtek. Jména jim dali vlastníci zoologické zahrady Terri, Bindi a Robert Irwinovi, příbuzní známého lovce krokodýlů Steva Irwina, který v roce 2006 zemřel poté, co ho bodl rejnok do hrudníku.

Mláďatům je sice už pět měsíců, ale až dosud se zásadně schovávala v matčině kapse. Podle zoo jde zatím o vůbec nejúspěšnější rok co do snahy o záchranu unikátního zvířete. Podle zoo je její šlechtící program zaměřený na záchranu zvířat před smrtelnou chorobou DFT (Devil Facial Tumour), která doslova zpustošila divokou populaci tohoto zvířete.

Zvířata nemohou jíst

DFT znetvořuje ústní dutinu zvířete a zabíjí tasmánské čerty během tří až šesti měsíců od chvíle, kdy se touto chorobou nakazí. Zvířata postupně ztrácí schopnost jíst, což způsobí, že postupně zemřou na vyhladovění.

"Bohužel za nějakých 10 až 15 let mohou být v divočině zcela vyhubeni, a tak se každý narozený kus počítá," uvedla ředitelka zoologické zahrady Tammy Forgeová, která se snaží zvyšovat světové povědomí o tomto zvířeti.

Seriál z něj udělal stvůru

Za špatnou pověst tasmánského čerta může zejména studio Warner Bros, které zvíře vyobrazilo v animovaném seriálu vyobrazilo jako bláznivou a krvelačnou bestii.

"Je důležité, aby lidé věděli, že tasmánští čerti nejsou agresivní stvoření. Naopak, jsou od přírody velmi plaší a bojácní. Když se narodí, mají velikost pouhého zrnka rýže. V každém vrhu jich je tak 20 až 40, ale většinou jen čtyři nejsilnější přežijí. V divočině se toto zvíře dožívá průměrně šesti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám