Hlavní obsah

Rus stvořil létající automobil. Vznáší se tři metry nad zemí

Novinky, Jakub Kynčl
Kaluga

Létající automobil je jistě snem nejednoho motoristy, který jede ve špičce po D1 nebo dalších vytížených silnicích. Dvaasedmdesátiletý Valerij Bulgakov přiblížil tento sen realitě. Zatím však může létat jen tři metry nad zemí a uletí maximálně 200 metrů. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Článek

Přístroj pojmenovaný po svém tvůrci "V. Bulgakov" opečovává 72letý pilot jako oko v hlavě. Přestože vypadá zvenčí jako hromádka plechu ze šrotoviště, skutečně létá. Co na to tom, že nízko a jen 200 metrů. Létá.

Ruský vynálezce z města Kaluga nacházejícího se zhruba 150 kilometrů jihozápadně od Moskvy upravil automobil ZAZ Tavria z roku 1987. Kapotu a dveře vozu nahradil lehčími materiály a nakonec přidal i křídla.

Systém křídel je podle vynálezce uzpůsobený tak, aby se přístroj mohl bezpečně vznést do vzduchu. Nabrání dostatečné rychlosti pro vzlet vozu trvá zhruba 20 vteřin. Pokud byste byli zvědaví, jakou rychlost musí upravená Tavria nabrat, aby vzlétla, plně jí stačí 100 km/h.

Ačkoliv Bulgakov nesestrojil létající vůz s vidinou komerčního prodeje, svůj výtvor si i tak nechal patentovat a bude jej předvádět na blížící se moskevské automobilové výstavě Autoexotics.

Reklama

Výběr článků

Načítám