Hlavní obsah

Muž slyšel, jak se mu hýbou oční bulvy. Mohla za to dírka v kosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skowhegan

Toby Spencer (41) z amerického státu Maine dva roky chodil po doktorech a popisoval jim své zvláštní symptomy. Všechny se točily kolem jeho levého ucha a většina jich byla velmi podivná.

Foto: Profimedia.cz

Oční bulvy slyšel pacient kvůli malému otvoru v kosti. Ilustrační foto

Článek

"Napřed se objevil jeden z nejnepříjemnějších symptomů: začal jsem slyšet, jak se mi v hlavě pohybuje levá oční bulva. V tiché místnosti to bylo tak rušivé, že jsem si radši zapnul hudbu nebo pustil klimatizaci. V tom uchu jsem mnohem silněji slyšel i svůj hlas a dýchání. Když jsem hlavou pohnul moc rychle, měl jsem pocit, že padám na stranu. I silné zvuky vyvolávaly ten pocit," říká Toby Spencer.

Lékaři si nevěděli rady a zkoumali vše možné - od případných nádorů a výdutí cév až po kolísavý krevní tlak a problémy s čelistí. Až po dvou letech se Spencerovi podařilo na internetu najít osobu, který trpěla shodnými symptomy, a zjistil, že za jeho problémy může malý otvor v kosti, která chrání horní půlkruhový kanálek vnitřního ucha.

Jak uvádí server MSNBC, jde o syndrom SCDC, vzácný jev, při němž lidé často slyší, jak se jim bulvy hýbou v hlavě. Prý je to zvuk, jako když smirkový papír přejíždí po dřevě.

"Co je na tomto stavu tak zvláštní, je fakt, že ho způsobuje malinký otvor v kosti," říká Dr. Daniel Lee, bostonský lékař a specialista na ORL, který Spencera nakonec vyléčil.

Většině lidí, u kterých se symptomy projeví, stačí vědět, od čeho pochází. Jde zřejmě o vrozenou vadu stavby relevantní kosti a není to nebezpečné, jen podivné. Spencer se ale rozhodl pro operaci a jeho potíže zmizely. Prý se cítí skvěle, má víc energie a víc si užívá života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám