Hlavní obsah

UFO spustilo na pole oranžový světelný výtah, stojí v odtajněných spisech

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Muži v černém, Mork a Mindy, jasná světla na obloze a obecně více než 20 let dalších mimozemských "návštěv" a bizarních hlášení zaznamenaných ve Velké Británii bylo konečně odtajněno. Britská "Akta X" byla zveřejněna ve čtvrtek a čítají bezmála devět tisíc stránek dokumentů spojených s UFO z let 1985 až 2007.

Foto: Profimedia.cz

UFO nad Velkou Británií není nic neobvyklého. Aspoň tedy podle hlášení lidí. Ilustrační obrázek

Článek

Britské ministerstvo obrany vydalo už osmý svazek dokumentů monitorujících neidentifikovatelné létající objekty. Složky obsahují stovky příběhů, od těch poměrně běžných až po skutečně bizarní až bláznivá hlášení. Soubory obsahující tyto kompletní informace budou po dobu jednoho měsíce ke stažení ZDE.

Mnohé případy obsahují srdceryvné žádosti lidí, kteří prosí, aby byla jejich hlášení věnována náležitá pozornost, protože si jej nevymysleli.

"Bůh je mým svědkem, že je to pravda. A vy byste tomu měli věnovat pozornost, protože kdo ví, jednoho dne zde mohou přistát ve stovkách," varoval jeden muž, který viděl nedaleko svého domu ve Walesu roku 2002 velký a tichý létající objekt. Z něj měl podle svědka směřovat na pole zářivý světelný oranžový výtah.

Jedna žena z londýnské čtvrti East Dulwich tvrdila, že v lednu roku 2003 viděla na obloze vznášet se světla ve tvaru červů. Poté byla navštívena jednoho chladného rána dvěma muži se skafandry a slunečními brýlemi. Muži, kteří disponovali zvláštním vysílačem, se prý představili jako Mork a Mindy (což je takovou shodou okolností název americké televizní komedie z konce 70. let, která vypráví o mimozemšťanovi žijícím na Zemi). Stvoření měla ženě říci, ať se nedívá na objekty na obloze vzhledem k možné radiaci. Dvojice jí prý nabídla roztok na vymytí očí a poté odešla.

Ačkoliv jsou některé dokumenty opravdu zábavné, tak je to rána pod pás pro všechny, kteří tvrdili, že britská vláda před svými občany něco tají. Tyto konspirační teorie však pravděpodobně vydáním nových spisů jen tak neutichnou.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

"Mnoho lidí se stále domnívá, že vydáním podobných spisů jen zakrýváme fakta, která by měla dokazovat, že nejsme sami ve vesmíru. S tím nic neuděláte. Je jedno, kolik složek zveřejníte. Pokud tam lidé nenajdou to, co chtějí, nebudou věřit, že je to pravda," uvedl pracovník Národního archivu David Clarke.

Reklama

Výběr článků

Načítám