Hlavní obsah

U Panamy našli vrak lodi známého pirátského kapitána Morgana

Novinky, Jakub Kynčl

Archeologové z texaské státní univerzity ve spolupráci s místními potápěči potvrdili významný historický nález. Nedaleko panamských břehů objevili vrak lodi, která takřka jistě patřila známému britskému pirátovi ze 17. století Henrymu Morganovi. Pozůstatky jeho korábu leží nedaleko útesu Lajas.

Článek

Potápěči našli u panamského útesu Lajas velkou část trupu, který zřejmě patří lodi Henryho Morgana Satisfaction. Vrak prý obsahuje velký počet neotevřených přepravních beden a truhlic obalených obrovským množstvím korálů. Bedny i truhly relativně odpovídají stářím i podobou nákladu jedné z pěti lodí, které Morgan ztratil u útesu v roce 1671.

Tým průzkumníků vedený podvodním archeologem Fritzem Hanselmannem již dříve objevil nedaleko šest železných kanónů, které zřejmě také patřily Morganovi.

"Pro nás je ta loď poklad, její příběh je totiž poklad sám o sobě. Není moc lepších příběhů než Morganovo vyplenění města Panama City a následná ztráta pěti lodí," uvedl Hanselmann.

Foto: Profimedia.cz

Pirát Henry Morgan na dobové kresbě

Po úspěchu následovala tragédie

Velšan Morgan vyplenil město Panama City se svými 1400 muži v lednu roku 1671. Obral tehdy španělské jednotky jménem britské koruny, dodnes je však jeho oprávnění k tomuto aktu zpochybňováno.

Panama City bylo pro Španěly důležitým obchodním centrem a klíčovou vstupní branou do jejich držav v Americe a Karibiku. Ačkoliv se Morganovi podařilo město přemoci, ztratil svou loď Satisfaction a další čtyři lodě. Na vině bylo bouřlivé moře a mělký útes nedaleko pevnosti Castillo de San Lorenzo.

Všechny poklady a artefakty, které budou v lodi případně nalezeny, připadnou panamské vládě a budou vystaveny v hlavním panamském muzeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám