Hlavní obsah

Česko obklíčila ráno mohutná mračna v podivném kruhu, nakonec jen chyboval radar

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Nadšencům do meteorologie, ale i těm, které jen zajímal vývoj srážek nad naším územím, se dostalo ráno zvláštního pohledu. Na radarech Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se totiž objevily nad českým územím obří fialové kruhy. Ty však nyní neznačily žádné srážky, jak by člověka mohlo nejdříve napadnout. Nešlo o UFO ani magnetický jev, jak se někteří lidé domnívali. Došlo prý k chybě softwaru.

Článek

Sociálními sítěmi se v ranních hodinách jako blesk šířila zpráva o podivných údajích, které zaznamenal radar ČHMÚ. Data poté přejal i Meteopress, na kterém je poté spatřila další skupina lidí. Během několika hodin diskutující rozváděli teorie o geomagnetické bouři či UFO. Jiní hledali prozaičtější řešení a spekulovali o tom, že si někdo v ČHMÚ pouze odložil hrnek či jiný kruhový předmět na měřící systém.

Nezvyklé obrazce se na radarech ČHMÚ objevily v 6:15, 6:30, 6:45, 7:00, 8:15 a 8:30. Podle zástupců ČHMÚ jsou však data z těchto chvil výrazně zkreslená chybou softwaru.

"Nastala nějaká chyba. Mohu vás ujistit, že nešlo o žádný meteorologický jev, ale jen o pouhou chybu softwaru," objasnil Novinkám Luboš Němec z ČHMÚ, což potvrdila i Libuše Hebelková z Meteopressu. Ta dodala, že data z radarů přejímá společnost Meteopress právě od ČHMÚ, kde zřejmě došlo k nějaké chybě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám