Hlavní obsah

Číně došly jídelní hůlky, musí je tam exportovat Američané

Novinky, Jakub Kynčl

Lidé možná mají za to, že je Čína exportérem tak obrovského množství předmětů, že své potřeby zvládá ukojit i bez cizí pomoci sama. Jenže skutečnost je trochu jiná. V Číně se totiž aktuálně potýkají s obrovským nedostatkem jídelních hůlek, které se v Číně používají stejně často, jako u nás příbory, a většinou jsou jen na jedno použití. S pomocí tak přispěchaly Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Číňané mají málo jídelních hůlek, musí jim pomáhat USA. Ilustrační foto

Článek

Společnost Georgia Chopsticks je jednou z nejrychleji se rozvíjejících amerických firem svého typu. V současné době produkuje úctyhodné dva milióny kusů jídelních hůlek denně a vedení firmy by rádo do konce letošního roku zvládalo produkovat deset miliónů kusů jídelních hůlek denně.

Zaměstnanci pracují přesčas a jsou na svou firmu náležitě hrdí. Ne náhodou je na každém páru hůlek označení "Made in USA", tedy vyrobeno ve Spojených státech.

Američanům nahrává nedostatek dřeva v Číně a přebytek vhodného stromu ve státě Georgia. Ambroň západní (Liquidambar styraciflua) je pro výrobu hůlek zcela ideální. Výroba hůlek stojí asi jen okolo dvaceti halířů na jeden pár. Prodávají se v čínských supermarketech.

Firmu založil Američan korejského původu Jae Lee, který tvrdí, že nejméně zpočátku v jeho nápad blízcí ani trochu nevěřili. "Když jsem v tomhle oboru začal podnikat, tak se mě rodina a přátelé ptali, zda jsem nezešílel. Ale ukázal jsem, že to jde," uvedl Lee, jehož firma nyní zaměstnává 60 osob.

V Číně se ročně vyrobí odhadem 63 miliard párů jídelních hůlek. Nyní však Čínu v mnoha oblastech limituje omezené množství dřeva, podobně jako tomu je už nyní v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám