Hlavní obsah

Šimpanz z thajské zoo se naučil krmit tygří mláďata mlékem z lahve

Novinky, Tereza Seidlová
Bangkok

Dvouapůlletý šimpanz Dodo z thajské zoo ukázal, jak blízko mají lidoopi k člověku a jak jsou neuvěřitelně učenliví a chytří. Od svých ošetřovatelů se totiž naučil krmit malá tygří mláďata mlékem přímo z lahve. A přitom ani nepotřeboval žádný dlouhý trénink.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šimpanz Dodo se chová jako člověk, krmí malá tygřata mlékem z lahveVideo: Reuters

 
Článek

Ošetřovatelé ze zoologické zahrady, která je vzdálená asi 40 kilometrů od Bangkoku, měli zajímavý nápad. Chtěli zjistit, jak se k sobě budou šimpanz a pětiměsíční mláďata tygrů chovat, když pochopili, že šimpanz neprojevuje žádné známky strachu, napadlo je experimentovat dál. Každý den ho tedy učili, jak se krmí tygří mláďata z lahve, a šikovný Dodo začal aktivitu sám opakovat.

“Není to pro něho nic těžkého. Jen jsem mu ukázala, jak správně držet lahev a jak se chovat k tygřatům. Učila jsem ho to každý den, takže už to zvládá. A někdy si s nimi dokonce i hraje,“ říká Dodova trenérka Sirinaj Nimnoradee s tím, že hraní baví jejího svěřence více, a tak se často krmení zvrtne ve škádlení.

Netradiční krmení je teď v thajské zoo vyhlášenou podívanou a o šikovnosti šimpanze Doda se přijíždí přesvědčit davy turistů. Ošetřovatelé ale nevědí, jak dlouho ještě bude toto zvláštní kamarádství trvat. Za chvíli totiž tygřata šimpanze přerostou a nejen že už je mléko z lahve nebude zajímat, ale pravděpodobně ani Dodo už si netroufne své tygří kamarády tolik škádlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám