Hlavní obsah

Zlaté rybky uvězněné po zemětřesení v akváriu přežily 134 dní bez potravy

– Christchurch
Novinky, Jakub Kynčl

Nový Zéland má po dlouhých měsících od zemětřesení další dojemný a naštěstí i pozitivní příběh. Dvě zlaté rybky se staly nejmenšími a nejodolnějšími přeživšími ničivého únorového zemětřesení, které zabilo v novozélandském Christchurchi 181 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Přeživší zlaté rybky žena z akvária odnesla a dala je svému synovi. Ilustrační foto

Článek

Rybičky Shaggy a Daphne pojmenované podle postav z animované televizní show Scooby Doo strávily uvězněné v akváriu 134 dní. Akvárium bylo v jednom ze zničených domů v centru, kam doposud lidé neměli přístup. Nikdo je za 134 dní nemohl nakrmit a v místě ani nefungovala elektřina, která by poháněla filtr akvária. Rybičky byly naštěstí ve velkém akváriu o objemu 100 litrů a úplně základní potravy se jim dostalo z řas, které vyrostly na stěnách akvária a v drobných skalách.

"Je to každopádně neuvěřitelný příběh. Rozhodně bych si netipl, že mohou ryby samy v akváriu přežít celé čtyři měsíce. Zlaté rybky jsou ale velmi odolná stvoření," reagoval na čerstvou informaci z Nového Zélandu Paul Clarkson z kalifornského akvária Monterey Bay. Clarkson se domnívá, že přirozeně se množící bakterie pomohly udržet vodu čistou natolik, aby v ní mohl zůstat život.

Navíc ovšem nelze přehlížet otázku chybějících rybích společníků. Ve chvíli, kdy zemětřesení udeřilo, bylo v nádrži šest zlatých rybek. Když se lidé dostali k akváriu, po třech nebylo ani stopy. Čtvrtá byla nalezena mrtvá na hladině. Vysvětlení je však nasnadě - zlaté rybky jsou všežravci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám