Hlavní obsah

Nejstarší občankou ČR je 107letá Řekyně

Právo, plk

Nejstarší občankou České republiky je od pátku, kdy v domově pro seniory v Jirkově na Chomutovsku zemřela 107letá Marie Třešňáková, jen o 78 dní mladší Evangelia Čarasová z Dívčího Hradu na Bruntálsku.

Článek

„Řekla bych, že vzhledem k jejímu věku je na tom dobře, je plná vitality a dává to najevo,“ řekla v úterý odpoledne starostka Dívčího Hradu Božena Mruzíková (ČSSD), jen pár minut po návštěvě paní Čarasové. To, že má v obci současnou českou rekordmanku, ji těší. „Jsem jenom ráda. Je to navíc moje sousedka, takže ji často vídávám a přeju babičce hlavně to zdravíčko,“ dodala.

Paní Čarasová, která oslavila 107 let letos 15. února, se se narodila v řecké vesnici Prozvoro. Kvůli občanské válce opustila s rodinou Řecko v roce 1948, při cestě na Moravu pomáhala například v Albánii ošetřovat partyzány. V roce 1949 přišla do Československa a přes Mikulov se o rok později dostala do Dívčího Hradu. Vsi s necelými 300 obyvateli, která leží v osoblažském výběžku.

„Z Řecka jsme byli zvyklí žít na vesnici a líbilo se nám tu. Jsou tu lesy a čistý vzduch,“ vysvětlila při oslavě 107. maminčiných narozenin její 78letá dcera Polyxenie Čandasová. Ta o maminku pečuje.

Část rodiny žije v Řecku

Z pěti dětí nejstarší ženy ČR, tří synů a dvou dcer, žijí ve Slezsku jen dcera a syn. Další část rodiny bydlí v Řecku. Recept na dlouhověkost prý ale v rodině nemají.

„Alkohol nikdy moc nepila. Občas si dala štamprličku, ale teď už si nedá ani při oslavě vlastních narozenin. Nejraději má minerálky nebo šťávy,“ prozradila na maminku Čandasová. A dodala, že vždy zdravě jedla a nikdy nekouřila. „Má ráda balkánský sýr, občas si dá šunku.“ Paní Čarasová, která pracovala v zemědělství, mluví pouze řecky. „Česky ale dobře rozumí,“ potvrdila její dcera.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve 107 letech zemřela nejstarší občanka ČR

V domově pro seniory v Jirkově na Chomutovsku zemřela v pátek ve věku 107 let Marie Třešňáková. Úmrtí nejstaršího občana České republiky potvrdil Právu mluvčí...

Výběr článků

Načítám