Hlavní obsah

Čech vede největší pokerový turnaj na světě, bojuje o 150 miliónů korun

Novinky, Jakub Kynčl
Las Vegas

Je to každoroční svátek všech pokerových hráčů na světě, kteří to se svou zálibou myslí doopravdy vážně. Turnaj World Series of Poker: Main Event, který se každoročně koná v americkém Las Vegas, má letos české želízko ohni. Co želízko, pořádné železo - Čech Martin Staszko (35) průběžně vede a v turnaji zbývá už jen devět hráčů. Ti budou dohrávat turnaj v listopadu.

Článek

Pětatřicetiletý Martin Staszko ze severomoravského Třince se prokrájel osmi hracími dny jako nůž máslem. Již nyní je jasné, že jde o jeden ze dvou největších českých úspěchů v pokerové historii. Ten doposud největší drží Jan Škampa za vítězství turnaje EPT Prague v roce 2009. Za svou výhru tehdy inkasoval něco málo přes milión dolarů, tedy přes 17 miliónů korun.

Staszko má však nyní nakročeno ještě výše. Už nyní má jistou výhru 782 tisíc dolarů. Pokud ale vyhraje, může se těšit na více než desetkrát tolik. Na vítěze letošního Main Eventu totiž čeká 8 711 956 dolarů, což je v přepočtu něco málo přes 150 miliónů korun. Neuvěřitelný je počet hráčů, přes které devítka musela cestou k finálovému stolu přejít. Letošního Main Eventu se totiž účastnilo 6865 hráčů.

Vítěze však hned tak znát nebudeme. Turnaj, který se hraje v lasvegaském hotelu Rio, bude dokončen před televizními kamerami až v listopadu. Devět hráčů, kteří v turnaji zbyli, tak vytvořili tzv. Listopadovou devítku (November Nine), která se za čtyři měsíce utká o miliónové sumy. Famózní je však zejména to, že Staszko postupuje do tohoto finále jako průběžný lídr.

Na internetu se mu také daří

Staszko má před listopadovým finále přes 40 miliónů v žetonech, druhý v pořadí Eoghan O'Dea má necelých 34 miliónů žetonů a třetí Matt Giannetti drží skoro 25 miliónů v žetonech. Vedení Staszka je tedy jednoznačné, ale pro finále ještě nic jednoznačného neznamená. Kouzlo pokeru je totiž i v tom, že stačí jedno špatné rozhodnutí a vše, na čem jste pracovali, je během vteřiny fuč.

"Pro český poker, který je momentálně na obrovském vzestupu, je to obrovská reklama. Martin Staszko svoje kvality už delší dobu dokazuje na velkých on-line turnajích PokerStars WCOOP a SCOOP, kde se už několikrát úžasně umístil. Pro něj osobně to je jistě obrovský úspěch a pro český poker je to historický milník, se kterým se doposud nedá nic srovnat. Všichni mu držíme palce na listopad," řekl Novinkám country manager herny PokerStars Ondřej Drebota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám