Hlavní obsah

Chirurg, který transplantoval v USA obličej, si zahrál v Prostějově tenis

Právo, Jiří Růžička
Prostějově

Český plastický chirurg Bohdan Pomahač, který v květnu provedl v nemocnici v Bostonu v USA třetí úplnou transplantaci obličeje, si ve středu před polednem zahrál se svými dětmi tenis na antuce v Prostějově.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Český plastický chirurg Bohdan Pomahač, který v USA vedl již několik transplantací obličeje, si ve středu zahrál s dětmi tenis v Prostějově.

Článek

„Jsem v ČR na kratičké dovolené, tak když jsme dostali pozvání na tenis, rádi jsme toho využili,“ svěřil se doktor Pomahač a trochu nazlobeně si sám pro sebe brumlal, že je škoda, že zapomněl v autě míčky. Musel tak chvíli čekat a přišlo mu to líto. „Už jsme mohli pět minut hrát,“ poznamenal.

„Nedivte se, máme program opravdu spočítaný na minuty,“ usmívala se jeho sympatická paní. Pomahač v Praze natáčel pořad s Markem Ebenem, se kterým by si někdy chtěl zahrát golf. „Jenomže to budu muset ještě pilně trénovat, tenis mi jde lépe. Ten hraji každý týden,“ pochválil se světově proslulý chirurg, který dětství strávil v Ostravě a v Morávce v Beskydech, vystudoval Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci, byt má v Prostějově, ale už od absolvování studií působí od roku 1996 v nemocnici Brigham and Women's Hospital v Bostonu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bohdan Pomahač (vlevo) s manželkou a zástupcem největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě AGEL Jiřím Černoškem.

Při minulé operaci tým českého chirurga Bohdana Pomahače v nemocnici v Bostonu získala transplantací obličeje novou tvář Charla Nashová z amerického státu Connecticut, kterou před dvěma roky vážně zranil šimpanz její kamarádky. Ukousl jí nos, rty, oční víčka, obě ruce a žena přišla i o oči. Lékaři se pokusili transplantovat Nashové obě ruce, které jí zvíře utrhlo, ale tělo pacientky je nepřijalo.

Charla Nash je ve Spojených státech třetím člověkem, který podstoupil úplnou transplantaci obličeje. Všechny transplantace provedl Pomahačův lékařský tým v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 miliónu dolarů (57,6 miliónu korun) na výzkum transplantací, během kterého by měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám