Hlavní obsah

Veterinář zachránil orla dýcháním z úst do zobáku

Novinky, Markéta Klánská
Bend

Veterinář z kliniky v Bendu v americkém Oregonu bez jakéhokoli zaváhání provedl umělé dýchání z úst do zobáku, aby tak zachránil těžce raněného orla bělohlavého.

Článek

Orla, který dostal jméno Patriot, nalezly dvě ženy letos v červnu poté, co byl sražen autem, uvedla televize KTVZ. Už se mu začínalo dařit a ze svých zranění se zotavoval vcelku dobře. Zlomené křídlo a vymknuté klouby se už pozvolna začaly uzdravovat, navíc začal opět nabírat na váze a chovat se jako normální dravec, uvedl doktor Jeff Cooney z veterinární kliniky v Bendu.

Minulou středu ale v rámci prohlídky a rehabilitace pod anestetiky přestal Patriot náhle dýchat. Cooney neváhal a okamžitě provedl umělé dýchání. Nepřestal, dokud nezačal orel opět dýchat.

Orel však ještě nemá vyhráno

Ačkoli oživení proběhlo bez problémů, zatím skutečně není jasné, zda se bude Patriot schopen navrátit do volné přírody.

„Vymknuté rameno a ochromená pravá noha jsou v současnosti jeho největšími problémy,“ řekl v pátek televizi KTVZ Cooney. Zároveň k tomu dodal, že možná bude nucen Patriota uspat, než aby ho nechal nadále žít ve velkých bolestech.

V tuto chvíli se ale orlovi daří dobře, o jeho osudu rozhodnou následující tři týdny.

„Pokud bude schopen žít, jakékoli zařízení pro dravce se ho s radostí ujme. Faktem ale je, že byl zraněn velmi těžce,“ řekl Cooney.

Reklama

Výběr článků

Načítám