Hlavní obsah

V hongkongské zoo se narodila rozkošná orangutaní dvojčata

Novinky, Markéta Kautznerová
Hongkong

V hongkongské zoologické zahradě se minulý pátek ráno narodila dvojčata orangutana bornejského. V historii Hongkongu je to vůbec poprvé, kdy v zajetí chovaní orangutani přivedli na svět dvě zdravá mláďata najednou.

Článek

Je poměrně vzácné, aby se orangutanům v zajetí narodila dvojčata. Samice, které dosahují pohlavní zralosti v 15 až 20 letech, totiž většinou rodí jen jedno mládě. Oblíbeným hvězdám hongkongské zoo, šestnáctiletému samci Vandu původem z maďarské zoo a 15leté samici Rabě, se ovšem dvojčata narodila.

Obě mláďata jsou zdravá, samička váží 1,4 kilogramu a sameček dva kilogramy. Zatím sice nemají jména, ale mají se čile k světu a užívají si péče veterinářů. Před televizními kamerami se tato roztomilá dvojčata objevila už 12. července, návštěvníkům zoologické zahrady se však představí až později, až si zvyknou na zcela nové prostředí.

Orangutani doplácejí na svou roztomilost

Orangutan bornejský patří k ohroženým druhům. Počet těchto primátů se nyní ve volné přírodě pohybuje kolem 50 tisíc, uvedl deník Daily Mail. Jejich počty ale ubývají, stejně jako mizí jejich přirozené prostředí. Další hrozbou jsou asijské rodiny, které podléhají módním trendům a po orangutanech touží jako po domácích mazlíčcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám