Hlavní obsah

S postupem věku blednou lidské sny. Doslova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cincinnati

Ať už si je pamatujeme, či nikoli, sny máme všichni. A všichni také sníme barevně. Nová studie publikovaná v odborném časopise Dreaming zabývajícím se výzkumem spánku a snění ale potvrzuje, že s věkem barevných snů ubývá. Zatímco před třicátým rokem tvoří barevné sny 80 procent všech snů, po šedesátce už jen sotva pětina.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé mají sny barevné, postupem času však blednou. Ilustrační foto

Článek

Zajímavé na studii v časopise Dreaming je, že jako jedna z mála obhajuje sledování barevné televize. Lépe řečeno neobhajuje, pouze potvrzuje, že osoby sledující pravidelně barevnou televizi mají barevné snění ve vyšší míře a do vyššího věku.

„Bez ohledu na to, co vám říkají rodiče, veškerý čas, který strávíte sledováním bedny jako dítě, může být dobré pro vás a vaše snění,“ píší autoři studie v časopise Dreaming.

Proč barevné snění s věkem klesá, zatím vědci netuší. Jisté však je, že se stářím barevnost a živost snů upadá a je potřeba se připravit na černobílý svět snové fantazie.

Reklama

Výběr článků

Načítám