Hlavní obsah

Na tchajwanských pohřbech se s nebožtíky loučí striptérky

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučení se zesnulými na Tchaj-wanu nabývá nového rozměru, na pohřbech tam totiž tancují striptérky. Za drobný poplatek dorazí spoře oděné ženy na korbě neony osvětleného náklaďáku přezdívaného jako vůz elektrizujících květinek. Poté začnou před zesnulým a jeho pozůstalými zpívat, svůdně tančit a svlékat se donaha.

Článek

Někteří označují tento tchajwanský fenomén za skandální, jiní zase provolávají, že je to důležitá součást truchlení a také perfektní způsob, jak se s úsměvem rozloučit s milovanými. Úřady se však pokouší proti tomuto převážně venkovskému zvyku ostře zakročit.

Světlo do celé situace vnesl antropolog Marc L. Moskowitz z univerzity Jižní Karolíně ve svém novém 40minutovém dokumentu s názvem Tanec pro mrtvé: striptérky na Tchaj-wanu. Rozhovory se striptérkami, vládními představiteli a akademiky zároveň odhaluje ostrý kontrast mezi životem na venkově a ve městech.

Je pravdou, že se ženy svlékají donaha. Dosvědčil to každý, kdo se pohřbu s těmito tanečnicemi zúčastnil. Samotný Moskowitz to však neviděl a neměl ani příležitost to natočit, neboť svlékání je nyní mimo zákon a ženy věděly, že vystupují před kamerami.

Striptérky lákají více truchlících

Moskowitzův výzkum odhalil několik názorů, proč si lidé objednávají na pohřby právě striptérky. Někteří například tvrdí, že tanečnice odhání staré duchy, aby si ti nově příchozí mohli zvyknout na nové prostředí. Jiná verze je naproti tomu založena na tom, že čím více lidí přijde na pohřeb, tím větší je zesnulému projevena úcta. Úloha striptérek je pak v tomto případě jasná, svým chováním mají nalákat co nejvíce truchlících.

Reklama

Výběr článků

Načítám