Hlavní obsah

Matka porodila obřího chlapečka o váze 7,3 kilogramu

Novinky, Markéta Kautznerová
Longview

Ještě než rodačka z Texasu Janet Johnsonová porodila své čtvrté dítě, bylo jasné, že bude neobyčejně velké. Lékaři, kteří plánovali císařský řez, odhadovali, že bude vážit asi 5,5 kilogramu. Když se ale v neděli ráno chlapeček narodil, vážil ještě téměř o dva kilogramy víc - 7,3 kilogramu.

Článek

Malý obr dostal jméno JaMichael a se svou váhou 7,3 kilogramu a délkou 60,96 centimetru se stal největším dítětem narozeným v nemocnici Good Shepherd a pravděpodobně i v celém Texasu. Novorozenci totiž v průměru váží více než dvakrát méně.

„Je to největší nově narozené dítě, které jsem kdy viděla. Je nádherné, ze zdravotních důvodů ale nevidíme takto velké novorozence rádi. Mohou totiž zakoušet krušné chvíle, když se jim musí neustále udržovat hladina cukru v krvi,“ řekla zdravotní sestra s 20letou praxí v oboru, Mary Beth Smithová, která asistovala u porodu.

Lékaři Janet během těhotenství diagnostikovali těhotenskou cukrovku, která pravděpodobně přispěla k JaMichaelově velikosti a nejspíš do jisté míry ovlivní i jeho následující život, uvedla televize KYTX. JaMichael byl totiž ihned po porodu přemístěn na jednotku intenzivní péče pro novorozence, aby byla hladina cukru v jeho krvi neustále pod kontrolou. Hadičkami také dostává živiny a je napojen na dýchací přístroj.

Největší novorozenec na světě se narodil v Kanadě

Podle Guinessovy knihy rekordů se největší dítě na světě narodilo Anně Batesové v Kanadě v roce 1879. Vážilo neskutečných 10,77 kilogramu, nepřežilo však déle než 11 hodin, uvedla televize CBS.

Na videu je vidět dítě, které s váhou 8,7 kilogramu drží současný rekord. V roce 2009 ho porodila jedna indonéská žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám