Hlavní obsah

Letecká show se proměnila v drama, dva historické letouny se srazily

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duxford

Na nedělní letecké show v Duxfordu v anglickém hrabství Cambridgeshire došlo ke kolizi. Tři historická letadla utvořila formaci a dvě z nich se srazila. Jedno letadlo se zřítilo k zemi a jeho pilot musel vyskočit.

Článek

Tisíce diváků přítomných na letecké přehlídce historických letounů ve vesnici Duxford sledovalo, jak se ve vzduchu srazila dvě letadla, Mustang P-51 z druhé světové války a americký lehký bombardovací letoun z 50. let Douglas A-1 Skyraider.

První letadlo se zřítilo a pilot Rob Davies vyskočil, zatímco druhé letadlo navzdory poškozenému křídlu v pořádku přistálo. Očití svědci uvedli, že k zemi padaly kusy kovu. Jeden z diváků dokonce nehodu z dálky zachytil na kameru.

„Letadla utvořila trojúhelníkovou formaci. Krátce poté se vedoucí letoun srazil s jedním z bočních. Skyraider ztratil velkou část křídla a na moment ztratil rovnováhu. Druhé letadlo padalo střemhlav, až zmizelo z dohledu. Pak bylo vidět, jak někdo vyskočil a otevřel padák,“ popsal serveru Cambridge First Mark Brown, pilot z Warminsteru, který nehodu sledoval ze země.

„Piloti obou letadel byli ošetřeni záchrannou službou a jsou oba v pořádku. Příčina nehody je v šetření a muzeum tedy nemůže zatím případ komentovat,“ uvedl mluvčí organizačního týmu válečného muzea v Duxfordu.

Reklama

Výběr článků

Načítám